I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Червона, чорна і навіть равликова: де купити і як вибрати смачну ікру

Експерти радять купувати ікру з ЄС, заморожену з США або пробувати равликову

Червона ікра для українців – не просто суперкорисний, багатий мікроелементами продукт, але насамперед новорічний атрибут. А іноді навіть питання статусу і благополуччя: якщо цього делікатесу немає на столі святкової ночі, значить, з достатком цього року не дуже. Традиційно перед святами покупець скрупульозно вивчає полки з ікрою, але цього року хапатися за голову не доводиться: ціни і асортимент, як не дивно для кризового часу, задовільні. Крім того, за даними Громадської організації "Союз споживачів України", штучної червоної ікри, яка частенько траплялася на прилавках в 90-х, сьогодні в Україні немає: нема чого возитися з підробками, якщо натуральну виготовити стало дуже дешево.

Ми з'ясували, чому цього делікатесу, на відміну від безлічі інших продуктів, не торкнулося глобальне подорожчання, чому ікра змінила прописку з далекосхідної на пристоличну, і найголовніше – як серед сьогоднішнього ікряним розмаїття вибрати дійсно якісний продукт, який би при цьому не коштував всі гроші світу.

Реклама

ПАРАДОКС ЦІН: ДОЛАР vs СОРТ

Непристойно низькі ціни на, здавалося б, добірний делікатес, до того ж імпортний, чесно скажемо, дивують. Якщо до кризи, коли долар був по 8 грн, баночку ікри ми купували в середньому за 95-105 гривень ($ 12-13), то сьогодні основна частка асортименту перебуває в тій же ціновій категорії – 90-120 грн, але в доларах це всього близько чотирьох "зелених". Водночас банани та інші імпортні фрукти, наприклад, цукерки і ковбаси, подорожчали вдвічі-втричі і дуже залежать від коливання курсу.

Виявляється, секрет простий: ринок ікри змістився, умовно кажучи, з преміум-продуктів до чи не ширвжитку, кажуть експерти. "Найпомітніший тренд – масово вийшла на ринок ікра 2-го сорту, що виготовляється з мороженої ікряної сировини тут, на місці (таке виробництво дешевше обходиться). Крім того, заради привабливих рекламних цін виробники пішли на зменшення порцій: є вже баночки по 60-80 грамів. За рахунок цього пропозиція ікри в дешевому і ультрадешевому сегменті істотно збільшилася, а її загальний ринок зростає. Не можна сказати, що ікра стала недоступною українцям, навпаки – багато тепер її дозволяють собі навіть не раз на рік, як раніше, а на 8 Марта і сімейні свята", – розповідає Марина Русак, директор з маркетингу інтернет-магазину "1 Ікорний Супермаркет".

Реклама

Тренд сезону: на ринок масово вийшла ікра 2-го сорту.

ЛОПАНЦІ І ПЛАСТИК. "Ціна червоної ікри залежить від виду риби (кета, нерки, горбуша, форель), відсотку в ній лопанця і кількості доданого масла, – пояснює Галина Литош, менеджер з управління категорією делікатесних товарів "МЕТРО Кеш енд Кері Україна". – Зараз спостерігається світовий дефіцит і подорожчання найзатребуванішої (75% ринку) ікри горбуші, а все популярнішою стає ікра форелі. Вона трохи дешевша через розмір ікринок і смакові якості, що відрізняються. Сприятливо на середній ціні продукту позначилося і те, що українські виробники, розуміючи становище споживача , готові поступатися в націнці порівняно з попередніми роками". А щоб ікру на святковому столі міг дозволити собі кожен, виробники пропонують різні варіанти ваги і упаковки, здешевлюючи продукт: 100 г замість традиційних 130, пластик замість скла тощо. "Це істотно впливає не тільки на ціну, але і на сприйняття продукту покупцем, що вивчає полицю магазину", – пояснює експерт. За її словами, хоча сьогодні на ринку представлена ікра на будь-який гаманець – від $ 3 за 100 г базової якості до добірної ікри кети по $ 12-15 за 100 г, – основний обсяг попиту приходиться на ту, що по $ 6-8.

new_image_264

Ікорний прайс. Ціни на новорічний делікатес стартують від трьох доларів, ще й знижки бувають.

Реклама

З-ПІД ПОЛИ: ІКРА-"НЕЛЕГАЛКА"

Чорний ринок ікри не дрімає: вартість хорошого продукту намагаються здешевити підпільними і приватними доставками. Так, підприємці з Західної України чи не щотижня мотаються до ЄС за невеликими партіями ікри найкращих німецьких торгових марок, везучи їх приватно і збуваючи через знайомих і інтернет-дошки оголошень. Така брендова ікра виходить дешевше, ніж у офіційних постачальників, на 40-60 грн. В інтернет-магазинах таку пропонують по 600 грн за 0,5 кг (до слова, в листопаді 2013 року таку ж порція німецької ікри горбуші коштувала 255 грн). У Києві дешевше 600 грн таку ікру годі й шукати, зате готові безкоштовно доставити додому навіть всього одну банку: маржа дозволяє витратитися на проїзд.

А ось ікра з РФ перебралася на найчорніший ринок. "Постанова Кабміну про заборону ввезення на митну територію України товарів з РФ зробила офіційний продаж російської ікри неможливим. Але ті, хто займався її ввезенням приватним порядком, продовжують ввозити", – анонімно розповідає продавець вагової ікри-нелегалки Ярослав. Контакти з постачальниками на Далекому Сході у ділків збереглися, канали доставки теж, тому підпільну "свіжу малосольного" ікру можна дістати без проблем в Одесі, Миколаєві, Києві (дають оголошення в інтернеті). "Ікру вдається привезти в товарному вигляді, реалізація не проблема, постійні клієнти є. Обсяги поставок невеликі, партії розходяться швидко, – зізнається Ярослав. – Єдине – ціна, навіть при тому, що фасую сам в пластикові контейнери, значно вище магазинної (багато посередників, складність підпільної доставки. – Ред.): на початку жовтня кета йшла по 1300 грн/кг, в середині місяця – вже по 1400, в листопаді кетова ікра продається вже з розрахунку 1500 грн за кіло. Горбуша з'явилася по 1300, а зараз – 1400. Ближче до Нового року і попит підскочить, і ціна теж".

У ваговий ікрі може бути цілий "букет" мікробів.

СПРАВА НЕЧИСТА. Торгувати контрабандою доводиться обережно: контакти для зідзвонювання дають тільки особистими повідомленнями, про походження ікри говорять ухильно, на кшталт: "Рибка плавала біля Сахаліну", питання про гарантії якості ігнорують. "Воно й зрозуміло: я якось брав таку ікру прямо на дому і бачив умови: вони розкладають її в пластик прямо на підлозі, поруч якісь ганчірки, – розповідає житель Київської області Євген Малишко. – Після цього розпитав знайомого, який працював в СЕС: він говорить, про стерильність й не йдеться, в такий ваговий ікрі може бути цілий "букет" кишкових паличок, стафілококів і дріжджових грибків".

Шкідливим мікроорганізмам дійсно недовго потрапити до ікри, особливо при несанкціонованому видобутку і неправильному транспортуванні. Навіть фотографуючи продукт для реклами, його вже можна зіпсувати, якщо фотоапарат тримали занадто близько від посуду – невідомо, які бактерії можуть перебратися до ємності з нестерильного об'єктива. "Великі компанії завжди перевіряють продукцію перед тим, як запропонувати покупцеві, незалежно від виробника. А купуючи ікру через сумнівні канали реалізації, треба розуміти, що ризикуєш", – вважає Галина Литош. Термін реалізації посоленої немороженої ікри на вагу, відповідно до стандартів якості, 4 місяці. Тобто після нересту риби аж до Нового року цілком реально знайти в Україні хороший небаночний продукт. Але в магазині, а не з рук.

new_image3_220

"Чорна ікра. Продається великими порціями через знайомих.

ВИДОБУТОК: ЗВІДКИ "ДРОВІШКИ"

Покупець в останні пару років став помічати, що звичні зелені баночки улюблених ласощів обзавелися новими етикетками. Якщо раніше вони свідчили, що їх вміст було вироблено і розфасоване поблизу місця вилову, то тепер рядовий супермаркет пропонує ікорку родом з пристоличних Тарасівки, Пінчуків, Обухова. Дійсно, безліч українських постачальників сконцентровано в Київській області: "Це пов'язано виключно з розвиненою інфраструктурою Києва, що важливо для оптимізації виробничих процесів", – пояснює Галина Литош. "Ікри, виробленої і розфасованої в Росії, сьогодні в Україні немає, – стверджує Марина Русак. – Раніше наші купували тару і везли її до РФ для розфасовки, а потім імпортували товар до України. Сьогодні російська ланка виробництва відпала: ікру розкладають по банках прямо тут". Заглиблюватися в тему походження сировини, на якій працюють українські цехи, експерти ринку особливо не рвуться: мовляв, постачальники самі вирішують, з сировиною якої якості і походження їм працювати. Однак Галина Литош стверджує, що ікра на українські столи сьогодні потрапляє прямо з США (а саме – з Аляски): "Ця країна завжди була одним з найбільших експортерів червоної ікри і зараз залишається основним постачальником її до України, – каже вона. – Найкращою в світі вважається норвезька сировина, але воно масово йде на Японію, а всі інші ринки світу забезпечує Америка". "Більш того, дешевою американською ікрою завалений навіть ринок Росії", – говорить Марина Русак.

ОСТАННІЙ ПИСК: ІКРА РАВЛИКІВ

Чорна ікра як делікатес – вчорашній день, запевняють експерти: щоб вважатися справжнім гурманом, треба купувати ікру виноградних равликів (вона білого кольору, трохи крупніша кетової). Її відкрили всього років 40 тому французькі кухарі, і сьогодні її масово споживають у Франції, США та Японії. В Україні її, виявляється, не тільки їдять, а й виробляють: 50 г такої ікри українського походження коштує 1850-2500 грн (в Європі – близько 100 євро). Дорого, але виноградний равлик дає всього до сотні (3-4 г) ікринок за рік. Зберігається готовий, витриманий в соляному розчині продукт усього 3-5 місяців.

new_image4_180

Їдять з соусами і сметаною.

ПРОБЛЕМА ВИБОРУ: ХИБНІ ГОСТІ І УТРОПІН

Сировина, яку обробляють і закочують до баночок всі виробники світу, буває свіжезасоленою або замороженою. Найправильніша ікра – та, яку засолили протягом двох годин після вилову риби, а розфасували не пізніше, ніж через місяць після цього. Возитися зі свіжо засоленою сировиною найдорожче: "Потрібно помістити ікру до спеціального вакуумного контейнера, транспортувати при певній температурі і розфасувати незабаром після відкриття, – розповідає Марина Русак. – А морожена сировина прибуває вже готова в лотках – тільки став на дефростацію (процес розморожування. – Ред.), оброби за технологією – і до банок. Якість продукту в результаті кардинально різна. Споживач зауважує це, коли намагається зробити бутерброд: в першому випадку використовуєте 99% вмісту баночки, в другому – відсотків 70% (багато рідини)".

"Сьогодні ікра на наших прилавках, відверто кажучи, не дуже, – стверджує Олег Цильвік, заступник голови ГО "Союз споживачів України". – Часто виробник любить обманювати покупця помітним словом ГОСТ на етикетці. Але це не більше ніж рекламний хід. Поруч з ним на етикетці нерідко фігурує ще й ТУ, але ж якщо продукт виготовлений за технічними умовами підприємства, державні стандарти тут ні при чому. Але навіть якісну, здобуту за ГОСТом, ікру дуже легко зіпсувати неправильною розфасовкою. Так, в країнах Європи і навіть РФ заборонено використання консерванту уротропіну (речовина, що стримує розмноження мікроорганізмів) при засолюванні ікри, а в Україні дозволено. І його обов'язково використовують для транспортування сировини до України (так найдешевше)".

ІКРЯНИЙ РЕЙТИНГ. Тому, на думку Цильвік, безпечну ікру в Україні знайти складно. "Ми перевіряли магазинні варіанти в ціновому діапазоні від 39 до 200 грн – уротропін був у всіх. Думаю, вся ікра фасується чи не в одному цеху і, за великим рахунком, відрізняється лише розміром ікринок. Хороший товар на прилавки супермаркетів не потрапляє, іноді реалізується через інтернет-магазини – нерідко він контрабандний, – вважає Цильвік. – Обман в тому, що покупець розраховує на високу якість, купуючи дорогу ікру. А за фактом і за 50, і за 250 отримує одне і те ж".

Марина Русак і Галина Литош з такою думкою не згодні і радять вибирати ікру з оглядкою на ціну і бренд. Тим більше, то орієнтуватися на дату виробництва більше не можна (справжньою далекосхідною раніше вважалася та, що датована 8-10 місяцями). "Важливо, щоб було поменше рідини: ідеальний першокласний продукт – всього з 5-10% розчину солі або соку ікринок, що лопнули. А виробники з ім'ям стежать, щоб цей показник наближався до нуля", – каже з цього приводу директор з маркетингу. "2-3 роки тому в Україні стала з'являтися ікра з Японії, добута, як і російська, на Курилах. Вона, як і кілька українських відомих брендів, належить до преміум-сегменту: виготовлена методом шокової заморозки FRESH, сторонніх антисептиків (дозволених на території Україна) в 40 разів менше, ніж солі, – каже Русак. – Американці використовують інші технології. Я б віднесла заморозку з США до середнього сегменту, а до дешевого – все, що в магазині продається менш, ніж за 140 грн, а в інтернеті – дешевше 100".

Найдоцільніше, на думку Олега Цильвіка, купувати все ж морожену американську (виготовлену і розфасовану в США) – в ній хоча б шкідливих консервантів точно немає.

new_image2_258

Рідина. У хорошій ікрі соку, олії та розчину солі – 5-10%.

ЯК У НИХ: "ЧЕРВОНЕ ЗОЛОТО" ПО 50 ЄВРО

Ілля Межул – гід по країнах Скандинавії та країнах Західної Європи з 15-річним стажем. За його словами, європейці шалено люблять свіжу рибу, рибні соуси, кетчупи і пасти, а ось до ікри більш ніж байдужі. Загальна тенденція для всієї Західної Європи – там немає культу червоної ікри: можливо, тому, що їм чужий наш азарт дістати дефіцитний делікатес до свята, щеплений за часів СРСР. "Я привозив багато разів на подарунок – ввічливо дякують, ставлять в холодильник і забувають (помічав через час, що стоїть незаймана). Ікри там вистачає, але переважно інших видів риб: на вигляд гарна, на смак – як синтетична, коштує приблизно, як у нас в супермаркетах, – розповідає Ілля. – А ще продається ікра дикого лосося, форелі – ікринки дрібніші, але хороша. Але лососева коштує близько 50 євро за маленьку банку (тобто під 1000 грн), форелева – близько 400 грн в перекладі на наші гроші". Середня зарплата, наприклад, норвежця – близько 3500 євро на місяць, тобто навіть така ікра – не предмет розкоші в цій країні, але продукт непопулярний. "А звичну нам продають тільки в так званих російських магазинах для наших же емігрантів (європейці зараз дуже ретельно стежать за якістю продуктів, вважають за краще перевірене своє)", – говорить екскурсовод.

Брендована ікра з Європи хороша тим, що виготовляється дійсно густий, без зайвої рідини і масла. А головне – її не приправляли шкідливим консервантом уротропіном (Е 239), який безнадійно псує продукт: така ікра до високих стандартів відношення вже не має.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти