I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

На що потрібно звернути увагу, вибираючи святкові делікатеси

Спостерігаємо за бульбашками шампанського, перевертаємо банки з ікрою, висмикуємо з ананаса листочки, порівнюємо колір мандаринів і шукаємо банани без плям і точок

В класичне святкування Нового року входять: телевізор, ошатна ялинка, подарунки і делікатеси на столі. Від свіжості і якості смакоти багато в чому залежить початок Нового року. Багато продуктів, щоб потрапити на святкове застілля, проходять довгу дорогу. А це диктує свої умови: для додання їжі товарного вигляду активно використовують консерванти і всілякі виверти. "Сегодня" дізналася у фахівців, на що звертати увагу при виборі продуктів для новорічного столу, щоб зробити свято приємним та незабутнім.

МАНДАРИН: "у формі" і легко чиститься

Реклама

Керівник фруктової компанії "Лідер Продукт Плюс" Кайс Османов:

- Шкірочка мандарина повинна бути чистою, без плям і слідів цвілі. Якщо вона легко відділяється і при стисненні бризкає сік – плід стиглий. Вм'ятини говорять про те, що цитрусові приморозили при транспортуванні і вже почався процес гниття. Якщо хороший мандарин притиснути рукою, то він швидко прийме колишню форму. При купівлі цілого ящика допускається до 3% браку. Тому намагайтеся мандарини відразу перебрати, так як вони "заражають" один одного.

ПО КРАЇНАХ. Грузинські – світло-помаранчеві, соковиті, кисло-солодкі, кісточки зустрічаються рідко. Достиглі легко чистяться. Іспанські – солодкі, яскраво-оранжеві, шкірка тонка, з великими порами. Часто зустрічаються кісточки. Турецькі і абхазькі схожі, але друга зривають дозріли, і тому вони солодше. Шкірка у них світла і товста, а кісточок майже немає. На нашому ринку приблизно 70% турецьких мандаринів. Марокканські – маленькі, з тонкою яскраво-оранжево-червоною шкіркою. Вони солодкі і соковиті, майже без кісточок. Ізраїльські дозрівають пізніше і на ринку з'являються в середині зими. Плоди сухуваті, без кісточок. Шкірка тонка і легко чиститься.

Реклама

_1___37

ЧЕРВОНА ІКРА: без осаду і в "склі"

Фахівець з якості ікри Валерія Лаптєва:

Реклама

- Краще купувати герметично упаковану, в "склі" (слідкуйте, щоб не було осаду). Ікру вагову можуть неправильно зберігати і "розбавляти" до 30% дешевої білкової. Вибираючи продукт в жерстяній банці, вивчіть етикетку і інформацію на кришці. Найкраща та, що виготовлена за ДСТУ: вона повинна бути запакована протягом місяця після виготовлення неподалік від місця вилову та виробництва (бажано в липні-серпні). У складі також допустимі сіль, рослинне масло і добавки: Е400 – гліцерин, що не дає ікрі висохнути, Е200 і Е239 (присутні одночасно) – антисептики, що попереджають появу цвілі. Чим менше ікрін-ки, тим дорожче продукт. Вони повинні бути цілими і однорідними, червоного кольору – темні свідчать про те, що їх добували з несвіжої риби, а дуже світлі – що ікра перезріла.

ОБРОБКА. Ціна продукту залежить від обробки. Дорогу ікру очищають від ястиков (мішечків-плівочок) вручну, через спеціальне сито. Найдешевший варіант – ікру засипають спеціальними речовинами (ензимами), які розчиняють ястика. З часом ензими почнуть розчиняти вже ікру. Тому потрясіть банку – в ній не повинно "булькати".

_2__

ІГРИСТЕ ВИНО: пінне та з бульбашками

Президент Асоціації Сомельє України Дмитро Сидоренко:

- На теперішньому шампанському пишуть Champagne та реєстраційний номер фірми у французькому реєстрі. Найдешевше коштує 300-400 грн за пляшку. Але і ігристе вино можна вибрати хорошого якості: воно виготовлене за ГОСТом, виробництво розташоване близько до виноградників. Трохи струсіть пляшку – в якісному продукті піна рясна і займає весь простір. Уже в келиху бульбашки повинні бути однакового розміру і довго підніматися вгору нитками. Якщо кинути в келих шматочок шоколаду, він покриється пухирцями.

_3__

СИР: однорідний, без рослинних жирів і вологості

Технолог сирного виробництва ТОВ "Старокозацький сир" Світлана Богачова:

- Твердий "стандартний" сир повинен продаватися окремо від ковбасних виробів та сирів з цвіллю (він вбирає м'ясні запахи і заражається спорами). Якісний продукт однорідний, з рівномірним забарвленням і очками, однаковими за формою і розміром. Це означає, що при його виробництві використовувалися якісне молоко і продукт дозрів. Білявий колір свідчить про те, що в сир додали багато солі, а насичений помаранчевий – барвників. Якщо продукт вологий або, навпаки, кришиться в руках – значить, його зберігають у неналежних умовах. Залежно від технології сир виготовляють з молока, молочних бактерій, солі, закваски, сичужного ферменту і бета-каротину. Якщо в складі вказані рослинні жири або пальмове масло, значить це "легкий" сирний продукт, в якому дорогі компоненти замінені дешевими, і він навіть не має права називатися сиром.

_4__

КОВБАСА: чиста і суха, без складних добавок і зайвого блиску

Головний технолог ТМ "Родинна ковбаска" Наталія Підсудкевіч:

- Якісна ковбаса не може коштувати дешевше кілограма м'яса. Її поверхня повинна бути чистою, сухою, без пошкоджень оболонки, ознак псування. Якщо продукт липкий, з "сивиною" (елітна сирокопчена – виняток), значить, була порушена технологія зберігання. Іноді прострочену ковбасу миють в оцті і натирають олією – вона стає блискучою і глянсовою. Звертайте увагу на термін придатності, зазначений виробником, а не супермаркетом. Вивчіть етикетку: на ній має бути вказаний виробник, його адреса і нормативний документ, згідно з яким виготовляється продукт (краще купувати по ДСТУ).

СКЛАД. Надлишок солі, сої і глутамату натрію не найгірше, що може бути в ковбасі. Якщо на етикетці написано: "м'ясо механічної обвалки птиці" (або ММО) – це означає, що шматочки м'яса, що залишилися на кістках, зчищають спеціальними пресами. В ковбасний фарш також перемелюють внутрішність кістки, шкурки, жили й ін. За словами "білково-жирова емульсія" криється соєвий білок, набір тваринних жирів, рослинне масло, кров та ін. "Соєвий текстурат" і "соєвий ізолят" додають для того, щоб харчова цінність і білок в продукті були в нормі. Також додають борошно, пшеничну клітковину і манку, щоб знизити частку м'яса у фарші, вони ж, у свою чергу, утримують в продукті вологу. Чим менше в ковбасі складних добавок, тим краще: сіра і неприваблива ковбаса коштує дорожче, ніж рожевенька і яскрава, тому що сумлінним виробникам не потрібно гримувати відсутність м'яса в своєму продукті. Зверніть увагу і на дотримання температурних режимів. М'ясні продукти належать до швидкопсувних, з обмеженим терміном реалізації. Вони повинні знаходитися в холодильних вітринах, де вмонтовані термометри (температура повинна бути від 0 до + 8 ° С).

_5__

БАНАН І АНАНАС: стигла екзотика

Керівник фруктової компанії Кайс Османов:

- Ананас має бути правильної овальної форми, з м'якою, але пружною скоринкою. Верхівка повинна бути сухою, а "крона" зеленою і пишною (листочки повинні легко висмикувати). Якщо біля підгрунтя "хвостик" рухливий, значить фрукт свіжий. Визначити зрілість можна так само, як і у кавуна – поплескавши долонею (стиглий, якщо лунає глухий звук, "порожній" відгук означає, що ананас пересох). Принюхайтесь: від нього повинен виходити ніжний солодкуватий аромат. Сильний запах говорить про те, що почався процес бродіння.

БАНАНИ. Діляться на два типи: з газацією і без. Перші оброблені газом, щоб пережити дорогу (наприклад, доставка з Північної Америки займає близько місяця). Вони яскраво-жовті з поздовжніми ребрами на гранях. Не оброблені зривають недозрілими, вони зеленуватого кольору і кругленькі, а грані не виражені. Найсмачнішими вважаються плоди, розташовані в середній частині кисті. Шкірка хорошого банана жовта, допускається зеленувата біля плодоніжки. Якщо на шкірці темні плями і крапки – він перезрілий. Матово-зелена, сіра або коричнева шкірка говорить про те, що фрукт підморожений.

2_6__

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти