I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Здивувати свою печінку: як вибрати хорошу мінеральну воду і солодку газовану воду

Повільні бульбашки, щільна кришка і детальна етикетка

Зимові свята, крім шампанського і олів'є, не обходяться без газованої води, пляшки якої в кожному будинку не вичерпуються до кінця січня. Продажі води на новорічні вихідні, за словами власника невеликого магазину в спальному районі столиці Володимира Войтковського, можна порівняти з першим місяцем спеки. А оскільки свята ще не закінчились, "Сегодня" з'ясувала, як правильно вибрати мінеральну і солодку газовану воду. Про те, на що звертати увагу при виборі напоїв, нам розповів технолог харчового виробництва Олена Свірло і лікар-гастроентеролог Ольга Васильцова.

ВИБІР ЯКІСНОЇ "ВОЛОГИ"

Реклама

Після свят хочеться "поправити" здоров'я за допомогою мінералки. Але вибирати її потрібно акуратно, щоб не зробити гірше і без того змученому організму. Пам'ятайте: мінеральна вода буває столова, а буває лікувальна. В столовій вміст мінералів до 1 грама на літр, така вода не навантажує організм, і пити її можна в необмежених кількостях. А в лікувальної та лікувально-столової води мінералів більш ніж 1 грам на літр. Такої, буквально "живої" води, краще пити не більше 1 літра на добу. Ще одне правило: столову воду можна купувати в магазині, а ось лікувальну – краще в аптеці. Свої корисні властивості "жива" вода зберігає тільки в склі, в пластиці вона перестає бути корисною буквально через 2 тижні. У склі термін придатності – 2 роки.

Вибираючи воду, вивчіть етикетку: обов'язково на ній повинні стояти вказівки до застосування (для яких захворювань рекомендована), номер, назва та адреса свердловини, дата розливу і реквізити виробника. Якщо у воді є осад (він можливий тільки у сильно мінералізованих вод), про це зазначено на етикетці. На лікувальних і лікувально-столових водах не можна готувати: їх можна тільки пити.

РІДИНА ЯК ВОНА Є: РІВНИЙ КОЛІР І З НАДІЙНОЮ ЕТИКЕТКОЮ

Реклама

Купувати воду краще при достатньому освітленні, тому що потрібно обов'язково звернути увагу на її колір. Він повинен бути не дуже яскравий і природний. Хоча існують і натуральні яскраві харчові барвники: бетатін – буряковий пігмент, який надає напою різних червоних відтінків, або нешкідливий хлорофіл – витяжка з рослин, яка забарвить солодку газовану воду в зелений колір. "Карамель" – звичайний палений цукор, а бета-каротин – похідна моркви, яка додасть воді помаранчевий відтінок. Безумовно, воду краще купувати в прозорій тарі, яка проглядається на світло. Осад на дні пляшки говорить про неякісне питво, сама газована вода навіть при збовтуванні не повинна бути каламутною. Придивіться і до бульбашок: в якісному напої вони повільно відриваються від стінок.

Перш ніж вивчити етикетку, зверніть увагу на те, як вона наклеєна, і на її дизайн. Рівно, акуратно і надійно приклеєна "інформація" говорить про те, що вода розлита і упакована на заводі конвеєрним способом. Сліди клею на пляшці, нерівно або погано прикріплений папір – найчастіше свідоцтво кустарного виробництва. Зверніть увагу і на дизайн: великі виробники підтримують фірмовий стиль, який читається на всіх водах. Добре, якщо вказано лого. Недоладний, яскравий або занадто простий дизайн етикетки говорить про те, що виробник економить на дизайнері, а значить, може заощадити і на технологіях.

Якщо етикетка влаштовує, вчитайтеся: там повинна в обов'язковому порядку міститися інформація про виробника (адреса і контакти), дата розливу і термін придатності. Чим більше ви знаєте про виробника, тим він надійніший. Важливі харчова та енергетична цінність, які недобросовісні виробники не вказують. Зверніть увагу і на ціну: хороша вода не може бути дешевою, мінімум – 6-8 грн/літр.

Реклама

УПАКОВКА: БЕЗ СКОЛІВ, ПОДРЯПИН І ТРІЩИН

Солодка газована вода, як і мінеральна вода, не любить сонячних променів і морозів, тому зберігатися повинна на опалювальних закритих складах. Вирушати за нею краще не до найближчого кіоску, а до супермаркету або невеликого магазину, вітрини якого не схильні до потрапляння прямих сонячних променів. Вибирайте воду відомих виробників або заводів з хорошою репутацією. В Україні їх достатньо, адже ті, які виробляють пиво та слабоалкогольні напої, з успіхом поставляють на ринок і газовану воду. Пам'ятайте: для якісного напою потрібна хороша вода, очищена і відповідає стандартам. Очисні установки – обладнання дороге, тому дозволити його собі можуть тільки великі виробники.

Вибираючи воду, уважно огляньте тару. Якщо це скло (такі напої дорожчі на 25-30%, але якісніші), на пляшці не повинно бути мінімальних відколів, тріщин, подряпин. Пластик також повинен бути без зовнішніх подряпин, вм'ятин або пошкоджень. Пляшка, що "бачила види", свідчить про неналежні умови зберігання або транспортування. Огляньте кришку: вона повинна щільно прилягати до шийки, захисна пластикова смужка не пошкоджена. Для надійності переверніть: горлечко не повинно пропускати повітря.

СОЛОДКА ТАБЛИЦЯ МЕНДЕЛЄЄВА: ЗАМІННИКИ, ПІДСОЛОДЖУВАЧІ ТА КИСЛОТИ

Вибираючи напій за складом, зупиніться на тих, які містять екстракти. Напис "зі смаком" або "ароматом, ідентичним натуральному" означає, що ароматизатор хімічний. Натуральний цукор або його природні замінники (фруктоза, сорбіт) краще підсолоджувачів, наприклад – аспартама. Як консервант добросовісний виробник застосовує (СО2) – вуглекислота вбиває деякі бактерії, тому солодкі газовані води мають такий значний термін придатності. Лимонна, яблучна або ортофосфорна кислота – допустимі консерванти, вміст яких в солодких водах мізерно і не загрожує здоров'ю (якщо, звичайно, пити не пляшками). Так, ортофосфорна кислота виводить з організму кальцій і руйнує зубну емаль, тому щоб завдавати зубам мінімальним шкоду, солодку газовану воду краще пити з трубочки (як, втім, і сильні мінеральні води). Не варто і полоскати рот цими напоями.

Вибирайте воду з мінімальним вмістом цукру. Його можна визначити за кількістю вуглеводів: на 100 мл води не більше 10 грамів. Не повинні в лимонаді одночасно міститися вітамін С і бензоат натрію: в результаті виходять канцерогени. Маркування ДСТУ говорить про те, що рецептура пройшла державні інстанції, тоді як ТУ – приватна рецептура, яка може допускати вільності для, наприклад, здешевлення процесу виробництва.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти