I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Смачні сувеніри: що везти з закордону замість магнітиків

З Єгипту привезіть манго, з Австрії – гарбузову олію, а з Еміратів – фініки

Гостинці з подорожі – той ще головний біль. Перейнявшись всій важливістю проблеми вибору, ми пропонуємо читачам деякі рекомендації з приводу того, чому стоїть вантажити валізи і набивати саквояж перед від'їздом на батьківщину. Обмовимося відразу: з обговорення виключаємо магніти на холодильник, сувенірні чашки, тарілки, вазочки, глиняні горщики та інші, за влучним польським висловом, "дурностойкі". Зупинимося на тому, що можна з'їсти і випити. Для такого вибору є вагоме, навіть філософське обгрунтування: їжа і напої нерозривно пов'язані з природою, історією і традиціями кожної країни і народів, що її населяють.

КІЛЬКА ЗАГАЛЬНИХ ПОРАД

Реклама

Існують продукти, які характеризують не країну, а певний регіон – населяючі його народи надають якоїсь базової заготівлі національні відтінки. Приблизно так, як в кулінарії відома базова суміш з нарізаних кубиками вареної картоплі, моркви, буряка. А далі, в залежності від додаткових компонентів і традицій, отримуємо з цього безліч версій салатів.

Так, для всіх кухонь Середземномор'я звичні оливки, маслини і оливкову олію. У Туреччині, Греції, Іспанії, Італії вони чудові, незалежно від країни зростання. В нюансах може розібратися хіба що спеціаліст.

Центральну і Східну Європу відмінно представлять фруктові дистиляти, тобто пак самогонний – всілякі шнапси, палинка, сливовиця.

Реклама

Від Піренеїв до Адріатики відомий в'ялений окіст. В Іспанії – це хамон, в Чорногорії і Хорватії – пршут, в Італії – пармська шинка.

А сир кашкавал з овечого і коров'ячого молока типовий для балканських країн, від Румунії до Македонії. Втім, зустрічається він і в Туреччині, Італії, і на Близькому Сході.

Нарешті, чимала частина країн може запропонувати як сувенір пляшку вина. Тільки не купуйте космополітичні шардоне, мерло – хоча в кожному регіоні вони теж відрізняються. Краще вибирати щось з виноградів місцевих сортів.

Реклама

І є речі, які найкраще вживати на їх батьківщині. Удома вони втрачають свою принадність: чи то приготувати їх не вміємо, чи то атмосфера місця втрачається. Характерні приклади – турецький чай і єгипетський каркаде.

ТУРЕЧЧИНА: СОЛОДОЩІ І ВИНО

Для гурмана і любителя напоїв це не країна, а рай завдяки змішанню народів і різноманітності природних регіонів.

_02_15

Маслини і оливки веземо обов'язково. До слова, поділ на маслини і оливки є тільки в російській мові, решта народів говорять про чорні і зелені оливки. Як у будь-якій середземноморської країні, оливки можна купити на ринку. У Туреччині варто звернути увагу на в'ялені оливки. В Іспанії такі іноді називають арагонськими. На наших прилавках в'ялені оливки зустрічаються нечасто, а в Туреччині їх можна купити в кожному супермаркеті. Орієнтуйтеся на таємниче слово marmarisbirlik на етикетці. Ці оливки продаються у вакуумній упаковці, тобто не протечуть по дорозі і будуть довго зберігатися.

СХІДНІ СОЛОДОЩІ. Турецькі солодощі (пахлава, або, правильніше, баклава, пішманіе, халва, рахат-лукум) – теж хороший подарунок. Тільки не купуйте їх у фасованому вигляді, особливо в туристичних кварталах: обов'язково беріть на вагу в крамницях. Там продукція завжди свіжа, та й спробувати перед покупкою можна. Тільки врахуйте такий момент: якщо пахлава свіжа, то цукровий сироп в ній ще не загус і так і норовить протекти на речі в чемодані. Так що обов'язково при покупці попросіть продавця затягнути придбання в харчову плівку.

_01_38

Турецька кава – хорошої якості. На відміну від арабських варіантів, в ній немає ніяких спецій, і вона характеризується дуже дрібним помелом. Хороший подарунок тому, хто любить возитися вранці з джезвою.

Краще не купувати фруктові вина, які активно "впарюють" туристам на екскурсіях з Анталії в Демре або Памуккале. Тим більше що в Туреччині багато гідних вин. Відомі виноробні регіони – узбережжя Егейського моря (відстежуємо на етикетці напис Ege Bolgesi) і Каппадокія. Купувати вино краще в супермаркетах. Єдиний нюанс – через високий акциз ціна пляшки (8-10 євро) завжди вище, ніж в Україні чи, тим більше, в Південній Європі.

_03_09

Не дуже розумно везти місцевий чай. Він добре п'ється в Туреччині, але його смак відрізняється від того, до якого звикли ми. І подумайте, чи варто купувати місцевий міцний алкогольний напій ракІ: його анісовий смак подобається небагатьом. Те ж можна сказати і про грецькому варіанті раки – узо.

АВСТРІЯ: ГАРБУЗОВА ОЛІЯ І РОМ

Класика жанру – Моцарткугель (нім. Mozartkugel – "моцартівська кулька"), круглі шоколадні цукерки з начинкою з марципану, загорнуті у фольгу. Там не є правильний зальцбурзький Моцарткугель – в сріблясто-синій фользі. Але сьогодні більше поширена червоно-золотиста. Якщо цукерки потрібні суто для поїдання – шукайте їх в супермаркетах розфасованими в поліетиленові пакети: так виходить дешевше.

Хорошим сувеніром будуть вина: червоне (Цвайгельт) і біле (грюнер вертлінер). Вартість пляшки стартує від 3-4 євро. Австрійське вино можна знайти і в Україні, але у нас продаються більш вишукані й тому дорогі варіанти.

Австрія взагалі і регіон Штирія зокрема славляться гарбузовим маслом. В Штирії воно темне, майже чорне, з особливим "горіховим" ароматом.

Ще один типово австрійський спеціалітет – пряний ром Stroh. Через міцність його не п'ють в чистому вигляді, а використовують для пуншів і палаючих коктейлів. Та й багато рецептів австрійської кухні припускають "Штро". Батьківщина напою – місто Клагенфурт, значить, ром буде хорошим сувеніром з Карінтії. Правда, на наших прилавках він теж зустрічається. Так що, чи купувати його в подорожі, вирішувати вам.

Якщо ви їдете до Австрії кататися на лижах, то майже напевне вирушите в Тіроль. Тут багато гірких бальзамів на гірських травах. Ціна пляшки ємністю 200 мл – від 5-6 євро.

_04_05

УГОРЩИНА: МАРЦИПАНИ, ПАПРИКА І ТОКАЙ

Хороший сувенір з Будапешта – коробочка марципанів, куплена в музеї біля Рибальського бастіону. Цілком може бути, що таку ж солодкість можна купити і в супермаркеті, але аж надто розпіарити це містечко – Музей марципанів.

Одним з головних угорських сувенірів вважається пляшка Токаю, але, по-перше, це вино давно стало сувенірним штампом, а по-друге, купити його можна і у нас. Тим більше що в Угорщині налічується два десятки виноробних регіонів, і в кожному можна знайти щось, чого не купиш в Україні. Так, кращим вином Балатону вшановується Бадачонь сюркеборат ("Бадачонський сірий монах") – напівсолодке біле, витримане в дубових бочках. Ще одне знамените, але маловідоме у нас вино – югфарк ("Овечий хвіст"). В Егері зверніть увагу на Еги бікавер ("Егерська бичача кров") – червоне сухе. Тільки вибирайте не просто бікавер, а "суперіор". Правда, він недешевий (12-17 євро). Національною гордістю Угорщини обгрунтовано вважається гіркий бальзам "Унікум", настояний на 40 травах. Втім, він міцний, гіркий і сподобається не всім. Хорошим подарунком стане і палинка – фруктовий самогон.

_05_05

Любителям повозитися на кухні можна рекомендувати везти паприку у в'язці. Але ви повинні насправді любити її і постійно готувати щось з її участю – інакше вона просто перетвориться на прикрасу.

ЄГИПЕТ: КАРКАДЕ І ФІЮМСКОЕ МАНГО

Ця країна складається з двох частин – пустелі і аграрних долин і дельти Нілу. Все це наклало помітний відбиток на список сувенірних "смакот". З приходом червня в Єгипті починається сезон манго, найсмачнішими вважаються плоди з Фаюмского оазису. Вони великі (можуть важити до кілограма), довгастої форми і з шкіркою жовтого кольору. Стиглий манго злегка проминаєтся легким натисканням пальця.

_07

Дуже популярний у єгиптян напій – каркаде. Він же – суданська троянда, він же – гібіскус. Для приготування чаю використовуються сушені квіти. Часто доводиться спостерігати, як туристи піддаються стадному інстинкту і скуповують мішки цього "квіткового сіна": у більшості випадків будинки каркаде перетворюється на потерть, бо швидко вжити таку кількість сушених квітів неможливо фізично. Тому порада: купуйте невеликий пакетик. Причому на вагу, щоб бачити, що вам вручили саме засушені бутони, а не щось перетерте на пил.

_06_02

Хороший сувенір з більшості арабських країн – кава з кардамоном. Крім особливого смаку, вона відрізняється ще й дуже дрібним помелом (можна заварювати в чашці, а ось кавомашина "давиться"). Цей продукт краще купувати в супермаркеті: порівняно з ринком ціна нижче, а якість така ж.

Можна, звичайно, прихопити і пляшку місцевого вина. Смакові гідності його середні, але якість пристойне. І ні в якому разі не зв'язуйтеся з місцевими міцними напоями: всілякі "віскі" і "роми" єгипетського виробництва не мають нічого спільного з оригіналом.

ПОЛЬЩА: МЕД-ДВУЙНЯК І ОСЦИПЕК

Уздовж південного кордону країни тягнуться гори. З цих місць походить копчений сир осципек. Зазвичай його продають у вигляді головок еліптичної форми. Вживати його прийнято обсмаженим на грилі і з варенням.

У місті Торунь, що на півночі Польщі, купуйте пряник "Катаржінка", який чимось схожий на тульський (хіба що спецій більше). Він відноситься до типових різдвяних сувенірів.

_08

Польська горілка (навіть така гордість, як зубрівка і "Виборова"), по правді кажучи, мало відрізняється від нашої, але коштує дорожче. Тому оригінальним алкогольним сувеніром стане "питний мед" – це неміцний солодкуватий напій. Отримують його шляхом бродіння розведеного натурального меду, а розливають в особливі пузаті пляшки. Залежно від співвідношення меду і води в суслі виділяють різновиди питного меду: пулторак, двуйняк, труйняк і чвурняк. Вживають питний мед теплим з глиняних чарок.

Суп № 1 в Польщі – журек. Він для цієї країни – що борщ для України. Головна хитрість – використання жура, тобто закваски на житньому борошні. Продається жур всюди і теж стане хорошим сувеніром для любителів гастрономічних експериментів.

ІЗРАЇЛЬ: ХУМУС І СИР

Хоча самі ізраїльтяни називають застілля національним видом спорту і толк в їжі знають, але питання, що привезти в якості їстівного сувеніра зі Святої землі, встає завжди. Причина в тому, що Ізраїль – країна недешева, і їжа там теж дорога. Але в будь-якому випадку виручає хумус – типова близькосхідна закуска. Вона являє собою пасту з нуту (він же турецький горох) з додаванням меленого смаженого кунжуту, оливкового масла, лимонного соку, приправ (коштує близько 3 євро за 1 кг).

_09

АЛКОГОЛЬ. В останні десятиліття в Ізраїлі бурхливо разивается виноробство. Відомі виноробні регіони – Галілея і Голанські висоти. Але, відверто кажучи, ціна на місцеві вина чимала: вартість самої невигадливої пляшки звичайного вина стартує від 6 євро.

Можна звернути увагу на Цфатський сир – нежирний, слабосолений аналог фети, моцарели або бринзи. Хоча всі сири в Ізраїлі хорошої якості.
Нарешті, місцеві авокадо, які ізраїльтяни примудряються вирощувати в безводних пустелях. Сезон авокадо доводиться в цій країні на зиму.

ЧЕХІЯ: ФЕРНЕТ І КОРДІАЛ

Про пиво і так багато сказано, тому не станемо повторюватися. Відразу перейдемо до продукції окремого заводу в Карлових Варах. Це не тільки класична бехеровка, а й кілька інших напоїв – кордіал, KV 14. Ціни приблизно такі ж, як і в наших магазинах на бехерівку: по 15-17 євро за 1 л. І якщо бехеровка продається у нас скрізь, то решта спиртних напоїв є сенс привозити. Оригінальним подарунком стане Фернет – гіркий трав'яний лікер. Чоловікам більше підійде класичний "стік", жінкам купуйте більш щадливу лайт-версію "цитрус".

_10

Карловарські оплатки (тоненькі вафлі з не менш тонким прошарком начинки) привозять багато, але треба пам'ятати, що вони гарні в гарячому вигляді.

ОАЕ: ФІНІКИ І ШОКОЛАД

Здавалося б, що такого автентичного можна знайти в ОАЕ – країні, розташованій в млявій пустелі, яку ще кілька десятиліть тому населяли жебраки кочівники та ловці перлів? Але зайдіть в будь-який супермаркет чи на ринок і зверніть увагу на величезний вибір фініків найрізноманітніших сортів.

Бедуїни здавна трепетно ставилися до фінікової пальми, адже її плоди були основою їх раціону. Повага і любов до фініків збереглися у нащадків кочівників навіть серед суперсучасних хмарочосів. Непросунутому в цьому розмаїтті можна зупинитися на саудівських фініках аджва (Ajwa), особливо почитавшихся ще Пророком, і північноафриканських "Деглет нур".

Незвичайним сувеніром може також стати також шоколадка на основі верблюжого молока.

_11

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти