Головна Сьогодні

У жертв голокосту підвищений ризик розвитку раку – дослідження

Під жертвами голокосту вчені розуміли дві категорії: тих, хто після закінчення війни отримав компенсації відповідно до закону, і тих, хто протягом війни проживав на захоплених нацистами територіях

Голокост. Фото: pixabay
Голокост.
Фото: pixabay

У жертв голокосту виявився підвищений ризик розвитку раку. Це з'ясували ізраїльські вчені, опублікувавши своє дослідження в журналі CANCER.

Доктор Сігалу Садецькі і її колеги з'ясували, наскільки голод, стрес і хвороби, перенесені вижили після голокосту людьми, впливають на розвиток у них раку. Для свого дослідження вони зібрали дані про 153 тис. тих, що вижили, спостереження за якими велося більше 45 років. Під жертвами голокосту вчені розуміли дві категорії: тих, хто після закінчення війни отримав компенсації відповідно до закону, і тих, хто протягом війни проживав на захоплених нацистами територіях.

Серед жертв, які отримали компенсацію, частка ракових хворих склала 22%, серед інших – 16%. Також у одержали компенсацію в'язнів ризик розвитку раку кишечника був на 12% вище, а раку легенів – на 37% вище в порівнянні з тими, кого холокост не торкнулася; у тих, хто проживав на окупованих територіях, ризик розвитку будь-яких видів раку був підвищений на 8%, раку кишечника і легенів – на 8% і 12% відповідно. При цьому ризик розвитку у жінок раку грудей і репродуктивних органів не збільшився.

"Отримані дані показують, як важливо вивчати тривалий вплив різних чинників на ризик розвитку раку, – розповіла професор Садецькі. – Такі результати не можна отримати експериментально, ризики можна оцінити лише в обсервацій дослідженнях".

У дослідженні також відзначається, що отримані результати можуть мати паралелі і з іншими подіями, що зачіпають расові або етнічні меншини.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: gazeta.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь