Головна Сьогодні

Банани: користь і шкода для здоров'я

Властивості бананів, а також інших харчових продуктів, повністю визначається їхнім хімічним складом

Фото: freepik.com

Банан – один з найпопулярніших і найкорисніших фруктів у світі. Він ситний, смачний і миттєво дарує заряд бадьорості.

Коли ми їмо банани, то отримуємо вітаміни C і E, а також вітамін B6, який відповідає за підтримання рівня глюкози в крові і допомагає заспокоїти нервову систему. А завдяки вмісту в бананах заліза можна підняти рівень гемоглобіну в крові.

Дивіться відео, як правильно обрати банани:

Поживна цінність банана

Склад одного банана середнього розміру (близько 100 г) наступний:

  • Калорії: 89
  • Вода: 75%
  • Білок: 1,1 г
  • Вуглеводи: 22,8 г
  • Цукор: 12,2 г
  • Клітковина: 2,6 г
  • Жир: 0,3 грама

Якщо вам все ще потрібні причини, чому потрібно включити банани у свій раціон, читайте перелік корисних властивостей нижче.

Корисні властивості бананів

Банани містять багато калію
Банани містять багато калію
Фото: freepik.com

На думку дієтологів, хімічний склад бананів настільки гармонійний і збалансований, що складно повторимо як природою, так і в штучних умовах. Регулярне, але в той же час помірне споживання бананів в їжу принесе користь вашому здоров'ю, і ось чому:

  • завдяки вмісту калію і магнію банани позитивно впливають на стан серцево-судинної системи, живлять і насичують киснем клітини мозку, приводять у норму водно-сольовий баланс;
  • за рахунок тих же калію і магнію, активно вживаючи банани, вдається швидше покинути палити; за допомогою цих мікроелементів організм простіше долає так званий "бар'єр залежності";
  • завдяки високому вмісту вітамінів групи В і триптофану банани допомагають подолати нервове напруження, зняти стрес, придушити спалах гніву;
  • 1-2 банани на день забезпечать відмінний настрій, оскільки той же триптофан з бананів в організмі людини перетворюються в гормон радості серотонін;
  • завдяки високому вмісту заліза, банан корисний для утворення гемоглобіну в крові;
  • клітковина в складі бананів допомагає усунути порушення у функціонуванні в системі шлунково-кишкового тракту; банани рекомендуються в відновлювальному періоді при ураженнях слизової оболонки ротової порожнини і шлунково-кишкового тракту;
  • зміст в банані натуральних цукрів робить цей фрукт джерелом швидкої енергії, а значить, порція бананів показана при підвищеній втомлюваності і високих фізичних та інтелектуальних навантаженнях;
  • банани допомагають в лікуванні кашлю;
  • банани корисні для здоров'я і краси шкіри, нерідко їх м'якоть використовують в якості основи для поживних масок; м'якоть банана на запалені ділянки шкіри або укуси комах дозволяє зняти свербіж шкіри і роздратування.

Шкода бананів: кому можна їх їсти

У бананов есть противопоказания
У бананов есть противопоказания
Фото: freepik.com

Банани, на жаль, не належать до числа фруктів, абсолютно позбавлених протипоказань. До потенційної шкоди від зловживання бананами можна віднести:

  • банан виводить рідину з організму, сприяє згущення крові;
  • підвищення в'язкості крові з подальшим зниженням кровоносних потоків до окремих органів або частин тіла;
  • вищевказаний факт несприятливий для осіб з варикозним розширенням вен і для чоловіків з проблемами ерекції;
  • за схожими причинами небажано вживання бананів в їжу хворим з тромбофлебітом, ішемічною хворобою серця і всім іншим, у кого відзначається підвищене згортання крові;
  • для деяких людей банани можуть стати причиною здуття живота, а тому їх вживання не рекомендується людям з синдромом подразненого кишечника;
  • не рекомендуються банани і людям з підвищеною масою тіла, вони адже висококалорійні; цей фрукт не стільки потрібно виключити з раціону, скільки вживати його по мінімуму або відповідно до розробленої доктором дієтою;
  • штучне дозрівання бананів сприяє тому, що певна частина складних вуглеводів (крохмаль і клітковина) конвертуються в вуглеводи з високим глікемічним індексом, а значить, такий банан з корисного для діабетиків перетворюється у шкідливий.

Банани, вирощені в штучних промислових умовах, можуть містити канцерогени тіабендазол і хлорамізол. Це пестициди, які використовуються для боротьби з шкідниками. Відповідно до санітарних норм на предмет пестицидів продукцію перевіряють до того, як вона потрапляє на прилавки.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як зробити так, щоб банани не темніли.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: eurolab.ua

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь