Головна Сьогодні

Як легко відмовитися від солодкого: досвід нашого журналіста

Цукор може бути причиною діабету, поганого стану шкіри, занепаду сил і стрибків настрою

Питання: "Їсти чи не їсти солодке?" - часто стає каменем спотикання в боротьбі за стрункість фігури. Багато людей, прагнучи до зниження ваги, проходять через випробування безцукровими дієтами, які, на жаль, часто закінчуються зривами – тяга до тістечок перемагає. Але про те, що цукор це загроза не тільки фігурі, але і здоров'ю взагалі, замислюються далеко не всі.

Свою першу "антисолодку" вакцину в свідомість я отримала завдяки фільму "Цукор". Оскільки я ніколи не страждала зайвою вагою, то і не відчувала необхідності обмежувати себе в їжі і особливо в солодкому. Але фільм змусив мене задуматися над тим фактом, що скачки рівня інсуліну в крові, необхідні для нейтралізації спожитого цукру, приводять до таких же стрибкоподібних приливів енергії, які швидко змінюються крутими емоційними піками. Виходило, що цукор не підживлює сили, а інтенсивно виснажує їх, змушуючи тягнутися до нової порції солодкого і заповнювати втрати. Все це стає дуже схоже на залежність, і в результаті людина, що вживає багато солодкого, відчуває себе менш бадьорою і швидше втомлюється.

Оскільки мій спосіб життя вимагає постійного завантаження в режимі 24/7 (я працююча мама двох дітей), цей аргумент став головним стимулом, щоб спробувати відмовитися від солодкого і відстежити, що ж зміниться в моєму житті після цього кроку
.

Відмова від цукру крок за кроком

Різка і повна відмова від солодкого, при досить високому його вживанні раніше, може викликати значне зниження цукру в крові і привести до стану занепаду сил і настрою на певний проміжок часу. Звичайно, поступово баланс в організмі відновиться, вироблення інсуліну адаптується до нового способу харчування. Але оскільки випадати з активного життя на невизначений період у мене не було ні можливості, ні бажання, я вирішила відмовлятися від цукру поступово.
Насамперед я прибрала з раціону всі екстремальні солодощі – перенасичені цукром і підсолоджувачами, словом, всі цукерки, промислові кондитерські вироби, торти, тістечка і печива. Їх з успіхом замінили фініки, сушені банани і горіхи в якості перекусу.

ВООЗ рекомендує вживати не більше 4-6 ч. л. цукру на добу. Але тут важливо розуміти: цукор – це не тільки рафінад, який ми додаємо в напої або десерти. Він міститься у великій кількості продуктів, навіть в кетчупах, консервах, ковбасах і приправах. Виявилося, знайти на полицях магазинів здорові продукти, в яких не було б цукру або його замінників, не так уже й просто. Але звичка вивчати інгредієнти, зазначені на упаковці, призвела до перегляду поглядів на багато продуктів з колишнього раціону сім'ї та переходу в цілому на більш здоровий спосіб харчування. Тому, якщо ви вирішили обмежити вживання солодкого або виключити його повністю, уважно вивчайте інформацію на упаковках продуктів.

Вода — це смачно

Те,щопитво-цевода,авсе інше(компоти,чай,кава,молоко)-їжа(аджедаєкалорії),язналазтихпір,якуменез'явилисядіти.Їхпитного режимумизавждидотримувалисянеухильно.Алеосьсамій привчити себе пити воду чомусь невиходило:водаздаваласяпозбавленою смаку,іятамуваласпрагучаєм,випиваючиблизькотрьохчашоквдень,не рахуючиприцьомудвохчашоккави.І,якне дивно,мійшляхдо водилежавчерезвідмовувідцукру.

Якщодоцьогоекспериментупротягоммайжевсього життяядодавалавчай2ч.л.цукру,тозпочаткуобмеженнясолодкогоскоротилайогокількістьдо1ч.л.Черездва тижніяперейшлазчорногочаюнатрав'янийіне відчулапотребивпідсолоджувачахдлянього.Алевціломучайікававтратилисвоюпривабливість.Та ще йвиявилося,щоводаісправдінабагатокращевтамовуєспрагу.Акрімтого,язподивомусвідомила,якірізнівідтінкисмаківунеїбувають.

Щеоднимвідкриттямдляменесталоте,наскількишвидкоперебудувалисямоїсмаковірецептори.Вженадругому тижніобмеженнясолодкого,ковтнувшикавизчашкичоловіка,яздивувалася,дочогонудотнимбувнапій!Алеголовне-післявідмовивідцукруенергіїуменедійснододалося,авідемоційнихпіківне залишилосянісліду.

Приємні бонуси життя без цукру

Існує думка,щовідмовавідсолодкого-дорогазатія.Зізнаюся,яісамакільказдивувалася,впершеопинившисьпередполкамикориснихцукрозамінників:крихітнаупаковкастевіїкоштувалавразидорожчекілограмацукру!Тажісторіязсухофруктами.Здається,щонабагатодешевшекупитишоколадкуабопечиво,ніжфініки.Алеєкількаважливихмоментів,якідоводять,щожиттябезцукруне тільки непідвищить,аленавітьзменшитьвашівитрати.

1. Виключення солодкого з раціону поступово призводить до того, що ви перестаєте відчувати таку потребу в солодощах, як раніше. І вам вже не знадобиться така кількість замінників цукерок.

2. За один раз неможливо з'їсти так багато сухофруктів або свіжих фруктів, як, наприклад, шоколаду або пісочного печива. Фрукти потрібно пережовувати. Тому процес вживання солодощів розтягується за часом і узгоджується з сигналами мозку про насичення.

3. Поліпшення стану шкіри, до якого неминуче призводить нормалізація кишкової мікрофлори в результаті відмови від цукру, дозволяє економити на дорогих косметичних засобах і процедурах.

4. Нормалізація обмінних процесів в організмі покращує загальний стан здоров'я, що скорочує витрати на лікування і ліки.

5. Поліпшення самопочуття після відмови від цукру призводить до підвищення працездатності. Відповідно, з'являється можливість ефективніше застосовувати свої сили і підвищити власні доходи.

П'ять причин відмовитися від цукру

1.Скачкиглюкозивкровівикликаютьслабкістьісонливість.Вживаючипродуктзвеликимвмістомцукру,мипровокуєморізкийпідйомглюкозивкрові.Увідповідьнацепідшлунковазалоза виробляєвідповіднудозуінсуліну.Післяцьогорівеньглюкозивкровізновупадає,імидужешвидкозновупочинаємовідчуватислабкістьіголод.

2. Знос підшлункової залози. Ресурси підшлункової залози не розраховані на вироблення такої кількості інсуліну, якого вимагає раціон сучасної людини, що вживає промислові солодощі. Всі вони містять високий рівень цукру і вимагають відповідної реакції гормону інсуліну. Підшлункова страждає від перевантажень, що призводить до латентних панкреатитів, а в перспективі – і до розвитку цукрового діабету.

3. Зростання патогенної мікрофлори. Солодке – ідеальне харчування для патогенної та умовно-патогенної мікрофлори кишечника. Цукор допомагає розмножуватися грибкам і паразитам, пригнічуючи корисну мікрофлору.

4. Метеоризм. Вживання солодкого запускає процеси бродіння в кишечнику, що відбивається неприємними симптомами здуття і газами.

5. Погіршення стану шкіри. Висипання і акне – прямий сигнал на проблеми в кишечнику, які викликані дисбалансом мікрофлори
.

Свідоме рішення — запорука успіху

Щобвідмовавідцукруне перетвориласядлявасувипробуванняна кшталтчерговоїдієтиі неспричиниланеминучийзрив,підготуйтегрунт.Дізнавайтесябільшепро впливцукрунароботуйогосистеміорганів,ознайомтесязінформацієюпроцукрозамінники,доступніу продажу.Знайдітьсвоюпричинудлятого,щобвідмовитисявідсолодкого.

Частосолодощіздаютьсянамнайшвидшимиджереламирадості,іминамагаємосязїхдопомогоюзаповнити недолікзадоволеньвжитті.Усвідомлюючинаслідкитаких"задоволень",вамбудепростішевідшукатидлясебеіншіджереларадості,які не будутьзагрожуватипогіршеннямздоров'яізовнішнього вигляду.

Мотивація,засновананавашомуусвідомленомурішенні,-найнадійніша запорукатого,щовашмозокпідтримаєвідмовувідцукруідопоможеподолатитруднощінапершихетапах.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь