Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Які продукти додати, а які вилучити: Мирослава Ульянина розповіла, як харчуватися восени

Ведуча шоу "Зважені та щасливі" 8-й сезон поділилася порадами, які допоможуть вам скласти правильний осінній раціон

Мирослава Ульянина Фото: прес-служба СТБ
Мирослава Ульянина
Фото: прес-служба СТБ

Щочетверга учасники шоу країни "Зважені та щасливі" на СТБ змінюють своє життя і тіло. В цьому їм допомагає ведуча і консультант з харчування Мирослава Ульянина.

"Якщо ви вже кілька днів як почали відчувати непереборне бажання поїсти, вітаю – прийшла холодна осінь. І щоб не піддатися заїданню холоду/дощу/ранкової сльоти і всього, чим ви любите виправдовувати чергову булочку – збалансуйте раціон", – радить Мирослава.

Що ж потрібно прибрати зі свого раціону і чому?

40737176_485665125280172_1588708850000791071_n
Мирослава радить відмовитися від цукру
Фото: пресс-служба СТБ

Доданий цукор . Сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, послаблює імунітет (опірність організму після солодощів знижується майже в 20 разів), погіршується стан шкіри і колір обличчя, прискорюється поява зморшок, стає причиною остеопорозу і псування зубів, викликає ожиріння. При надмірному вживанні цукру, коли запаси глікогену в печінці стають зайвими, жири відкладаються не тільки в підшкірно-жировому шарі, а й на внутрішніх органах.

Обережно з написами "без цукру – з фруктозою" . Це ще небезпечніше: штучна фруктоза засвоюється клітинами в 22 рази швидше. Оскільки мозку потрібна глюкоза, то штучну фруктозу він ігнорує, і вона відразу йде в баласт – в жир. Аспартам/цикламат/сахарин – також замінники, які некорисні. До речі, в Японії табу на всі синтетичні цукрозамінники. Альтернатива – стевія.

Біла мука і випічка з неї . Всі зернові культури мають необхідні для життєдіяльності людини корисні речовини в оболонці зерна і в його зародку. Коли ми очищаємо зерна, ми позбавляємо себе необхідних для здоров'я речовин. Під час цього очищення з пшениці забирається до 75% вітамінів і мінералів. Крім того, втрачається до 97% харчової клітковини. Цей процес забирає 70% заліза, вітамін групи В, магнію, 50% кальцію і вітамін Е. Прості вуглеводи у випічці перешкоджають засвоєнню селену, сприяють бродінню в кишечнику і послаблюють імунітет.

Білий хліб містить велику кількість крохмалю . Якщо шматочок звичайного білого хліба трохи потримати в роті, то через деякий час можна відчути солодкуватий присмак. Це ферменти слини починають контактувати з крохмалем і розщеплювати його до глюкози. Біла мука сприяє підвищенню рівня цукру в крові і впливає на вироблення інсуліну в організмі, що викликає ризик появи цукрового діабету.

Молочні продукти

Лактоза діє на організм так само, як і звичайна глюкоза – тягне за собою глікацію білків і має негативні наслідки для здоров'я: втрата еластичності судин, зморшки, погіршення роботи нирок.

Молоко містить інсуліноподібний фактор росту, який в дорослому віці стимулює запалення, гальмування процесу відновлення пошкодження клітин, тобто, здатність до самовідновлення. Організм швидше старіє.

Трансжири і продукти, в які вони входять : вафлі, тістечка, печиво, цукерки з кремом, дешевий шоколад, круасани тривалого зберігання.

Викликають запалення судин, розвиток атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, ризик цукрового діабету.

Що ж потрібно додати до раціону, щоб відчувати себе краще і не заїдати холод шкідливими продуктами?

44339281_1830373613665813_7644216616288256000_n
Включіть до свого раціону корисні смузі
Фото: пресс-служба СТБ

Омега-3 жирні кислоти . У вигляді капсул або продуктів тваринного (морська риба) і рослинного походження (насіння льону, насіння Чіа, горіхи). Вони не є взаємозамінними, тому що мають різні формули, а значить і діють на організм по-різному. Краще об'єднувати.

Рослинна олія холодного віджиму або низько-температурні екстракції . Заправляти салати, додавати в страви зі складним складом вуглеводів і бобових, але не готувати на ньому.

Спеції . Кориця, мускатний горіх, ваніль, кардамон .Замінюють цукор, додають смак, покращують травлення.

Плоди шипшини . Наполягати з водою або додавати в смузі. Джерело вітаміну С, який є в оболонці ягід, вітаміну Р і вітамінів групи В, вітамінів А і Е, які є в кісточках.

Склянка зеленого соку або смузі . Пити щодня. Наприклад, суміш зі шпинату, селери, лимона, яблука, імбиру. Туди додати спіруліну або хлорелу, сік паростків пшениці.

Вітамін D у вигляді сонячних променів . Це означає, що потрібно бувати на сонці якомога частіше. Додавати в раціон препарати D3, яєчний жовток, масло гхі, жирну рибу

Продукти з гепатопротекторними властивостями . Розторопша, екстракт артишоку, насіння гарбуза, гарбузове масло, звіробій, куркума, імбир.

Овочі, фрукти, зелень , в яких багато розчинної і нерозчинної клітковини, що зв'язує токсини і прискорює їх виведення через шлунок.

Харчуйтеся правильно і не підпускайте в свої будні осінню нудьгу

Нагадаємо, раніше Марина Узєлкова розповіла, як обрати ідеального тренера.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook, Twitter, Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів