Остеопороз входить до п'ятірки найбільш поширених захворювань людства. При цьому вважається, що це доля людей похилого віку. Багато людей безтурботно вважають, що витончення кісткової тканини загрожує тільки жінкам в період менопаузи, чоловікам – при старечому зниженні рівня тестостерону, ну і тим, у кого є певна генетична поломка. Але остеопороз – мультипричинне захворювання: на його виникнення впливають не тільки генетичні та ендокринні фактори, але також спосіб життя і харчування .
Так, вирішальне значення маютьпорушення обміну кальцію, фосфору і вітаміну D, а також низьке вживання самого кальцію. Тому заробити хворобу можуть багато, якщо в їх раціоні не вистачає продуктів, які його містять. А таких людей серед дорослих ( від 18 років ), за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, – близько 85 %! І може, ви з їх числа. Перевіримо ?
Отже, у вас все в порядку з кількістю з'їдається кальцію, якщо щодня в раціон включені: 20-30 г мигдалю, 150-200 г брокколі, 100 г крес – салату, 100-150 г сиру ( або 50 г твердого сиру ), 150 -200 г морської риби, стакан кефіру або склянка йогурту. У цьому наборі продуктів міститься приблизно 1000-1200 мг кальцію – денна норма мінералу. Але її дотримання – це ще не все: важливо, наскільки якісно з'їдений кальцій засвоїться .
Що цьому сприяє, а що, навпаки, погіршує засвоюваність, нам розповіла Карина Дейнеко, дієтолог фітнес – центру Tsarsky City Resort .
Їжте "друзів" і відмовтеся від цукру
Кальцій краще засвоюється в тандемі з магнієм, фосфором і вітаміном Д. Найбільш збалансовано це тріо в тофу ( соєвому сирі ), соєвому молоці, твердому сирі 30 % -ї жирності, сирі, зеленому горошку, горіхах і сардинах. Щодня включайте ці продукти в раціон ( на вибір ). Не менше 20-30 хвилин проводите на вулиці ( велика частина вітаміну Д виробляється нашим організмом під впливом сонячного ультрафіолету ) .
А ось ортофосфорна кислота в солодких газованих напоях, навпаки, сприяє посиленому виведенню кальцію, розвитку захворювань нирок і остеопорозу. Забудьте про неї геть .
Може сприяти погіршенню засвоєння кальцію також надмірне вживання таких продуктів, як ревінь, шпинат, щавель, буряк, – через достаток фосфатів і щавлевої кислоти. Тому не захоплюйтеся ними .
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Контролюйте стрес і розвантажуйте ШКТ
Порядку 50 % кальцію всмоктується в кишечнику. Тому їжте не менше двох порцій свіжого салату в день: це налагоджує самоочищення кишечника і підтримує його мікрофлору здоровою .
Також на всмоктування кальцію впливає стан шлункової секреції ( чим вона менша, тим гірше ), підшлункової залози і жовчного міхура. Сприяє регулярному синтезуванню жовчних кислот вживання насичених жирних кислот ( різноманітних рослинних олій, авокадо, горіхів і насіння ) .
Поменше сигарет і алкоголю
Куріння сигарет і надмірне вживання спиртних напоїв, особливо у жінок, призводить до більш швидкого зниження рівня естрогенів і як наслідок, відбувається витончення кісткової тканини .
Кава і чай стимулюють підвищення рівня кортизолу в крові, а він заважає засвоєнню кальцію. Тому пийте не більше двох порцій еспресо в день або стільки ж – чаю .
Рівень мінералізації кісткової тканини також багато в чому залежить від фізичних навантажень. До того ж, при відсутності спорту кальцій неправильно розподіляється в тканинах і відкладається в областях напруги: при гіподинамії – це хрящі та суглоби, що, крім ризику остеопорозу, підвищує ймовірність утворення шпор і артрозу .
І пам'ятайте: люди, які недоотримали кальцій до 14 років, мають велику ймовірність захворіти остеопорозом, оскільки пік формування кісткової тканини відбувається в підлітковому віці .
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Їжте два види мінералу
Кальцій міститься також і в рослинній їжі – у вигляді з'єднання цитрату кальцію: в броколі, кунжуті, листовій капусті, інжирі, мигдалі, бобових. Притому мінералу в цих продуктах часом більше, ніж в молочних продуктах. Так, в 100 г кунжуту – 1 474 мг кальцію, а в 100 г сиру – в дев'ять разів менше. Але засвоєнню кальцію з рослинних чемпіонів ( горіхів і насіння ) заважає фітинова кислота в складі, яка зв'язується з кальцієм. Тому в раціоні має бути і лактат кальцію – він міститься в кисломолочних продуктах .