Головна Сьогоднi

Ні в якому разі не можна брати в рот: Супрун розвінчала міфи про їжу

Лікар розповіла про головні правила здорового харчування

<p style="text-align: justify;">Супрун розвіяла міфи про їжу. Фото: depositphotos</p>
Супрун розвіяла міфи про їжу. Фото: depositphotos

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, яка раніше звернулася до українців з дуже важливою заявою, на своїй сторінці в Facebook розвінчала головні міфи про здорове харчування. 

"Всі ми хочемо бути здоровими, а деякі настільки, що навіть готові повірити в чудодійні абсурдні думки доказової медицини способів. Лікарі часто стикаються з поганими наслідками різних "оздоровчих" дій", – пише Супрун. 

Лікар гастроентеролог-дієтолог Наталія Динник розповідає про поширені міфи "здорового харчування" і чому їх варто уникати.

  • Сода – не методика лікування

Застосування соди для поліпшення обміну речовин або кислотно-лужного балансу, часто просто з водою і натщесерце – погана ідея.

Тривале споживання соди нерідко викликає електролітні порушення, підвищується рівень натрію в противагу зниження рівня калію, кальцію і магнію, що може призводити до порушення в серцево-судинної регуляції, підвищення артеріального тиску, порушення мінералізації кісток, утворення каменів в нирках, нерідко навіть до таких ускладнень як набряк мозку.

Сода підвищує кислотність шлунка і нерідко такі експерименти призводять до виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, часто викликають екстрені ускладнення, як перфорація і шлунково-кишкова кровотеча, допомогти при яких часто є можливо тільки хірургічно і в умовах реанімації.

  • Перекис водню безсилий не тільки від мікробів

Інша загрозлива "інтернет-таблетка" – вживання перекису водню. Дана методика не має доказової бази для застосування, крім "думки одного учасника-професора", і досить часто пацієнти вірять в це, а потім потрапляють до лікарні із запаленням не тільки шлунка, але і кишечника, підшлункової залози, перитонітом.

  • Расторопшу залиште для городу

Досить часто люди роблять помилку, коли самі собі призначають жовчогінні засоби. Особливо це стосується пацієнтів з уже діагностованою жовчно-кам'яною хворобою. Зате їм взагалі протипоказано вживати будь-яких заходів, що містять трави з жовчогінними ластивостями, наприклад, розторопшу. Таке "лікування" може привести до загострення холециститу і виходу каменя з жовчного міхура.

Кращим запобіганням жовчнокам'яної хвороби є: регулярні повноцінні сніданки з вживанням корисних жирів, невеликі перерви між прийомами їжі, відмова від кави натщесерце. 

"Як бачимо, поїсти або попити щось тільки тому, що це радять в інтернеті – не найкращий шлях до міцного здоров'я і довголіття. Зате велику роль відграє дійсно здорове харчування. Треба їсти багато овочів і фруктів, пити достатньо води і обмежувати продукти, що містять цукор, сіль і біле борошно", – стверджує експерт. 

Нагадаємо, чому не можна хрустіти пальцями: Уляна Супрун розвіяла популярний міф. 

Крім цього, ми писали, що українцям масово ставлять неіснуючий діагноз – Супрун.

Дивіться відео: невідома хвороба косить дітей в Чернівцях

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерiв

Новини партнерiв