Учені з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я США з'ясували, що відмова від вуглеводів (крупи, горіхи, сухофрукти, деякі свіжі фрукти і овочі, якісні сири, а також цільнозернові хліб і макарони) призводить до скорочення тривалості життя.
Дослідники протягом 25 років вивчали дані 15 428 осіб у віці 45-64 років, що споживали в їжу середню кількість калорій. З'ясувалося, що занадто низьке (менше 40 відсотків від загального раціону) і занадто високе (понад 70 відсотків) споживання вуглеводів пов'язано зі зниженням тривалості життя. Фахівці відзначають, що люди, які зовсім виключають вуглеводи, живуть в середньому на чотири роки менше, ніж ті, хто вживає їх у помірній кількості.
За словами дослідників, люди, які замінили вуглеводи білками і жирами тваринного походження, піддають своє здоров'я більшому ризику в порівнянні з прихильниками рослинної їжі. При цьому найоптимальнішим варіантом назвали збалансовану дієту, яка передбачає вживання вуглеводів на рівні 50-55 відсотків від загального раціону.
Нагадаємо, вчені назвали шкідливі для сніданку продукти. Також ми писали, які продукти найшкідливіші: список з восьми пунктів.