Головна Сьогодні

Корисний Великдень: як вийти з посту без шкоди для здоров'я

Як потрібно харчуватися у перший день після Великого посту

З Великого посту слід виходити обережно
З Великого посту слід виходити обережно
Фото: Depositphotos

Великий піст 2019 розпочався 11 березня і триватиме до 27 квітня. Навіть для тих, хто постив нестрого, тобто не сидів тільки на овочах і крупах, перехід на звичайний раціон у прийдешній Великдень все ж вимагає дотримання певних правил. Яких і чому, нам розповіла Людмила Денисенко, дієтолог, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння.

Розговіння почніть з крашанки

Білок яйця містить всі незамінні амінокислоти і засвоюється організмом на 98%, а в жовтку 15 мінералів і стільки ж вітамінів з 22 можливих. Тому розговіння, розпочате з крашанки, зарядить енергією і дасть відчуття ситості. Адже голод виникає, коли в організмі з'являється дефіцит корисних речовин. Тоді мозок, отримуючи сигнал: "Давай-но поїмо ще", роздає відповідні "завдання" шлунково-кишковому тракту.

Разговление начинают с крашенок
Разговление начинают с крашенок
Фото: Depositphotos

Крім того, у складі яйця є триптофан. Він стимулює вироблення серотоніну, який є гормоном щастя. Тож писанка підніме святковий настрій просто зранку ще й на фізіологічному рівні.

У кожен присіст – пучок кропу

У всі основні прийоми їжі в перші сім днів, а особливо в день розговіння, необхідно з'їдати пучок кропу. Він містить ферменти й кропову олію, що покращують перетравлення їжі. А ШКТ особливо потрібна підтримка: він відвик перетравлювати велику частину продуктів, які знову повернуться на вашу тарілку. До того ж, клітковина у кропі попередить "закрепи" у кишечнику, який відвик від м'ясних продуктів взагалі або вже точно від кількості, яку буде з'їдено на святковому пікніку. А чому саме кріп? Тому що він перевершує за змістом клітковини навіть горезвісну капусту: в ній грубих волокон близько 2 г на 100 г, у кропі – майже 3 г на 100 г.

Частину шашлику замініть картоплею

На пикнике отдавайте предпочтение картофелю, а не мясу
На пикнике отдавайте предпочтение картофелю, а не мясу
Фото: Depositphotos

Якщо порівнювати калорійність картоплі і м'яса, то два коренеплоди розміром з тенісний м'яч – це два великих шматка м'яса-гриль. Таким чином, запечена на вугіллі картопля дасть відчуття ситості не гірше шашлику. Тому частину м'яса на пікніку замініть нею. Навіщо? Під час перетравлювання тваринного білка з'являються продукти розпаду. Якщо їх багато, нирки не встигають їх виводити, підвищується рівень токсинів, а це погіршує самопочуття і святковий настрій. А так до вашого шлунку відповідно не зможе поміститися 3-4 картоплини і півкіло шашлику. До того ж, картопля містить пропектини, які перетворюються під час термообробки на пектин – сорбент токсинів.

Не їжте разом сир, яйця і буженину

Змішування різних видів білка – навантаження на ферментативну систему шлунково-кишкового тракту. Плюс таке міксування може викликати харчову алергію або призвести до стану "став шлунок". Тому якщо зараз ви їсте яйця, то посмакувати бужениною можна лише в наступний прийом їжі.

Не переїдайте пасками

Куличи довольно тяжелые для желудка
Куличи довольно тяжелые для желудка
Фото: Depositphotos

Борошняні вироби стимулюють у кишечнику процес бродіння і підвищеного газоутворення. Уявіть, що буде відбуватися зі шлунково-кишковим трактом, якому понад місяць не давали печива або давали дуже мало. Адже він завжди підлаштовується під тип їжі, виробляючи переважно ті чи інші ферменти. Тому частину класичних пасок замініть сирною паскою.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали про те, як приготувати дієтичну паску. Кондитер з 12-річним стажем Марина Іванченко поділилася з кореспондентами "Сьогодні" власним рецептом безглютенової паски.


Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь