Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогоднi

Найшкідливіші харчові добавки в продуктах: "чорний" список

Позначення "E" на упаковці продуктів: що можна їсти, а що не можна

<p style="text-align: justify;">Продукти. Фото: depositphotos</p>
Продукти. Фото: depositphotos

Позначення "E" і порядковий номер позначають харчові добавки, які застосовуються у всьому світі в якості консервантів, підсилювачів смаку, загусники і розпушувачів. Серед них є абсолютно нешкідливі, а є дуже небезпечні.

Набагато легше розбиратися в складі продукту, якщо ти знаєш, що позначає це кодове Е. Це – цифровий код, який визначає додаткові інгредієнти, введені до складу. Якщо код починається з одиниці, то це харчовий барвник. 2 – це консерванти, 3 – антиокислювачі. 4 – це стабілізатори, 5 -емульгатори, вони зберігають структуру продукту однорідної. Підсилювачі смаку і аромату починаються на 6. Чотиризначний код, то це говорить про наявність підсолоджувачів.

Не всі Е шкідливі. Під деякими ховаються зовсім прості речі на зразок вітаміну С або лютеїну.

Список безвредных Е добавок невелик

  • E100 — Куркуміни
  • E101 — Рибофлавін 
  • E106 — Рибофлавін-5
  • Е160a — Каротіни
  • Е161b — Лютеїн
  • E300 — Аскорбінова кислота (вітамін С)
  • E306-Е309 — Токоферол (вітамін Е).
  • Е440 — Пектин
  • Е641, Е642 — L-лейцин і лізин (амінокислоти).
  • Е916, Е917 — Кальція йодат

З небезпечними для здоров'я Е справа йде гірше. Не купуйте продукти, якщо на їх етикетці ви знайдете такі маркування:

9b7cf64790886d236f94f945990126cf_fitted_740x700
Небезпечні добавки
Фото: cosmo

Нагадаємо, які продукти найшкідливіші: список з восьми пунктів.

Джерело: Cosmo

Новини партнерiв

Новини партнерiв