Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогоднi

Симптоми як при ГРЗ: до України зайшла жахлива хвороба

Уже є випадки з летальним результатом

<p style="text-align: justify;">В Україні зафіксували лістеріоз. Фото: Depositphotos</p>
В Україні зафіксували лістеріоз. Фото: Depositphotos

Нещодавно в Україні були зафіксовані випадки лістеріозу, в тому числі і з летальним результатом. Це захворювання зустрічається нечасто, проте воно може мати серйозні наслідки як для громадської охорони здоров'я в разі промислового зараження продуктів, так і для кожного з нас в разі несвоєчасної постановки діагнозу. Про це на своїй сторінці в Facebook написала лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська.

"Лістеріоз є типовим представником food-born diseases (хворобою харчового походження). На відміну від багатьох інших бактерій, що викликають такі захворювання, збудник лістеріозу (L. monocytogenes) може виживати і розмножуватися при низьких температурах (як єрсинії), зазвичай підтримуваних в холодильниках; тому якщо продукт там зберігався, це не означає, що ризику інфікування немає або він хоча б знижений", – пише медик.

Також вказується, що основним шляхом передачі інфекції є вживання забруднених харчових продуктів у великих кількостях.

"Збудник широко поширений в природі, його можна виявити в грунті, воді і шлунково-кишковому тракті тварин. Готові до вживання харчові продукти можуть також забруднюватися під час переробки та зберігання", – стверджує Ольга Голубовська.

За твердженням лікаря, найнебезпечніша Listeria monocytogenes для вагітних (ризик зараження в 20 разів більше), новонароджених, осіб похилого віку та осіб з імунодефіцитами (так звані групи ризику), але може викликати спалахи і серед населення в цілому. Частота інфікування лістеріозом невисока – приблизно 10 випадків на мільйон населення, в літні місяці звичайно трохи вище, хоча чіткої сезонності зараз немає.

"Інкубаційний період від кількох днів до 4-х тижнів і навіть більше, – продовжує Ольга Голубовська. – Передача від людини до людини відсутня, тому ізоляція не обов'язкова. На жаль, клінічна симптоматика неспецифічна і проявляється підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, діареєю , тобто нагадує кишкову інфекцію. Може також протікати як звичайне ГРЗ. Це дуже ускладнює своєчасну постановку діагнозу, що надзвичайно важливо для настороженості під час спалахів, бо у вищеописаних груп ризику можуть розвинутися такі важкі стани, як сепсис, ураження центральної нервової системи (менінгіт, енцефаліт, вентрикуліт, абсцес і т.д.), що призводить до високої смертності (більше 30%)".

Лікар-інфекціоніст порадила українцям дотримуватися профілактичних заходів:

  • ретельно готувати всю сиру їжу, мити сирі овочі;
  • уникати вживання сирого/непастеризованого молока або молочних продуктів;
  • Зараз в "динний" і "кавуновий" сезони пам'ятайте, що краще ці продукти вживати відразу після розрізання, а вже розрізані тримати в холодильнику не більше 7 днів, а при кімнатній температурі – не більше чотирьох годин;
  • необхідно добре розігрівати готові до вживання продукти (наприклад, хот-доги);
  • мити руки, ножі і обробні дошки після обробки сирих продуктів.
screenshot_1_40
screenshot_2_27
screenshot_3_18
screenshot_4_14
screenshot_5_10

Нагадаємо, ВООЗ озвучила статистику захворювання на вірусні гепатити по всьому світу. В організації повідомили, що як мінімум 60% випадків раку печінки пов'язані з пізнім діагностуванням та лікуванням вірусів гепатиту В і С.

Також раніше з'явилася інформація про те, що кір в Україні став набирати обертів.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерiв

Новини партнерiв