Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні
Ексклюзив

Нутриціолог Софія Рожко: "Люди перестали перебувати в контакті з їжею"

Ексклюзивне інтерв'ю із засновницею школи правильного харчування theBODY school Софією Рожко

Софія Рожко
Софія Рожко
Фото: Олег Батрак

Софія Рожко – дипломований нутриціолог ірландського Institute of Health Sciences. Вчить готувати і їсти правильну їжу з 2014 року.

Як створювала theBODY school

- Софіє, дуже рада з вами познайомитися.

- Навзаєм.

- Чудово виглядаєте! Коли я готувалася до інтерв'ю, я була вражена, як ви все встигаєте. Спочатку ви працювали моделлю, потім отримали професію еколога, а тепер ви ще й нутриціолог з ірландською освітою. Як так вийшло?

- Я, в принципі, така людина, яка хоче дізнаватися дуже-дуже багато. Мені здається, що життя – дуже коротке, а в світі стільки всього, що потрібно менше спати і більше працювати. Вступивши до університету, я подумала, що не можу витрачати п'ять років тільки на навчання, мені потрібно ще чимось займатися. Я працювала в сфері прямих продажів, займалася маркетингом: тобто вранці вчилася, а ввечері працювала, навіть встигала ще брати участь в КВК. Відповідно, почала більше часу проводити в офісі, у мене було дуже багато зустрічей, я не встигала нормально їсти. Я не була схильна до повноти, може, тому що в дитинстві займалася плаванням і танцями, але якимось чином мені все-таки вдалося набрати 13 кілограмів, і причому блискавично.

Фото: Олег Батрак

Коли я усвідомила, що у мене є проблеми з вагою – подивилася на себе по-іншому, записалася до спортзалу. Але мої обсяги все так само збільшувалися, тому що не можна після доріжки з'їдати два "Баунті". Я зрозуміла, що потрібно розбиратися з харчуванням.

Життя – дуже коротке, а в світі стільки всього, що потрібно менше спати і більше працювати

Я стала отримувати в цій галузі освіту, записалася на спеціальні курси, і потім схудла. Далі на прохання знайомих я провела кілька лекцій на тему харчування. Після закінчення курсів в Україні, не будучи лікарем, я зрозуміла, що цього дуже-дуже мало і поступила ще вчитися до Ірландії. Я була першою російськомовною людиною, яка навчалася онлайн. Ось так, в процесі мого довгого навчання я і відкрила проект "Школа правильного харчування", який постійно трансформується разом зі мною.

- Чому саме Ірландія? Я дуже рідко чую, щоб українці здобували освіту саме там. Либонь, вступити туди не так вже й легко, та й вчитися в цій країні, найімовірніше, недешево.

- По-перше, для мене було принциповим те, щоб це була англомовна країна. Плюс, коли я займалася продажами, дізналася, що саме в Ірландії знаходяться дослідні інститути, пов'язані з виробництвом косметики. Тому там, мабуть, багато природних ресурсів, на яких проводять дослідження. Це означає, що Ірландія – дуже розвинена країна. Я ще думала про Скандинавію, але скандинавський тип харчування дуже відрізняється від нашого. Америку я навіть для себе не розглядала: знову ж інші норми, продукти харчування, інше ставлення. А після того, як я здала іспити до Institute of Health Sciences в Ірландії і мало не померла під час вступу, зрозуміла, що тут з мене питатимуть. В той момент я подумала, що зробила правильний вибір.

Про підхід до клієнтів і команду

- Вашій школі вже близько чотирьох років. Що змінилося з того моменту, коли ви тільки починали ваш бізнес? Можливо, принципи і цінності змінилися?

- Зараз у нас близько 800 учнів. Я не вважаю це великою цифрою, тому що ми працюємо за принципом індивідуального супроводу. Тому ми цілеспрямовано беремо дуже маленькі групи. Наше завдання – працювати з людиною на результат протягом трьох місяців.

У нас постійно змінюються підходи. Тобто, наприклад, чотири роки тому я могла рекомендувати одну систему харчування, зараз – зовсім іншу. Коли ми змінюємо такі речі (оскільки вийшло інше дослідження, яке повністю спростовує колишню систему харчування), ми повідомляємо нашим попереднім учням, що тепер ви можете дотримуватися таких рекомендацій. Змінилася, напевно, також інформація, яку ми надаємо. Лекції, які відвідує людина, не повторюються на жодному з курсів. Постійно доповнюються і вдосконалюються. 

Софія Рожко
Софія Рожко
Фото: Олег Батрак

Ми врахували в наших планах підрахунок калорій, від чого всі намагаються піти. Але від цього піти не можна. Людина повинна розуміти калорійне зростання енергії, яку використовує і потім витратить. Ми на цьому робимо великий акцент. Для цього спеціально створили мобільний додаток. Я створюю людині систему харчування на основі її аналізів і рекомендацій гастроентеролога. У програмі прописані цілі, препарати, які потрібні клієнту, спосіб життя, і таким чином виводиться певна система харчування. Далі за людиною ми закріплюємо фахівця-нутриціолога і щодня її перевіряємо: що вона з'їла за день, вказуємо на помилки в поєднанні продуктів, дивимося, чи дотримується вона рекомендацій лікарів. І це все відбувається не автоматично, а сидить реальна людина, яка це контролює.

Це те, що ми зробили за 4 роки. Я впевнена, що ця система – не остаточна. На мій погляд, це величезний прогрес, тому що ми можемо не бачити людини взагалі. Ми працюємо практично 90% онлайн, але після того, як підключили цю мобільну систему, наші результати зросли на 35%.

- Тобто підхід до клієнтів в школі такий же жорсткий, як було у вас під час навчання в Ірландії?

- Ні, у клієнта немає відчуття, що ми його взяли "в затяжки". До нас приходять ті, кому не вистачає самоконтролю, а також потрібна підтримка. Ось це ми і даємо, тобто перевіряємо, коли щось йде не так. Ми можемо або розібратися, в чому справа, або "насварити". Виходить, що ми, як група підтримки. Також ми дивимося на результати: буває, що людина все правильно робить, але у неї немає результатів. Це означає, що потрібно міняти систему. Організм людини абсолютно непередбачуваний.

- Правильне харчування – це зараз тренд. Існує дуже багато різних курсів і шкіл, які з'явилися на ринку раніше вас. Як не загубитися і бути кращими?

- Це ви у мене, як у власника бізнесу питаєте?

- Так.

- Ось у мене нещодавно запитували, як я створювала школу, коли на ринку були інші компанії? Я не знала, що було на ринку, я просто не цікавилася. Я досі цим не цікавлюся. Наскільки я знаю, так, як працюємо ми, не працює ніхто. У нас немає конвеєра, що для мене дуже важливо. Якщо ви мені дасте аркуш паперу і ручку, я вам напишу всіх клієнтів по іменах, які у нас проходили курс. Тому що я з цими людьми працювала три місяці: я знаю, як звуть їх дітей, собак, де вони відпочивали за час курсу. Для мене дуже важливо не тільки дати людині систему харчування і перевірити, як вона її дотримується, для мене це – однозначний кайф від спілкування з людиною. Це питання того, що для мене мій бізнес – набагато більше, ніж просто школа харчування. Я працюю тільки на благо людям.

Організм людини абсолютно непередбачуваний

Звісно, мені подобається і просто робити бізнес. Це дуже мене надихає. Мій особистий підхід і підхід всіх моїх колег – як в книзі "Маленький принц": "Ми відповідаємо за того, кого приручили".

- Скільки зараз людей працює у вашій команді і наскільки важко цю команду утримувати?

- Я вважаю, що якщо людина в якийсь момент захоче піти, зрозуміє, що їй з нами нецікаво, то краще з нею розлучитися, тому що це впливає на емоційний стан самого клієнта. Я навіть не переживаю з приводу причин, через які людина не хоче з нами працювати. Чи цінуємо ми наших людей? Однозначно так. Я говорю це до того, що якщо людина прийме рішення піти, ми спокійно до цього поставимося. Ми завжди дуже добре розлучаємося, тому що внесок цих людей в проекти завжди величезний.

А якщо говорити про команду, то зараз зі мною працюють 16 осіб.

Софія Рожко
Софія Рожко
Фото: Олег Батрак

Правила харчування Софії Рожко

- Крім того, що ви рахуєте калорії, яких ще правил харчування дотримуєтеся? Чи присутні фізичні навантаження?

- Обов'язково. Я взагалі без спорту не можу, дуже зле почуваюся. Тому я займаюся три-чотири рази на тиждень, ходжу до тренажерного залу. Один раз на тиждень я роблю навантаження тільки на ноги і сідниці – це мої проблемні частини тіла. Крім того, щоранку я займаюся йогою 15 хвилин – так я морально добре почуваюся. Також почала бігати вранці 3-4 кілометри. Якби було трохи більше часу або не так сильно втомлювалися м'язи, я б ходила ще на танці і теніс.

- І все ж, як ви харчуєтеся?

- Я завжди снідаю. Я як той чоловік з анекдоту: поки мене не нагодували, грошей у мене не проси. Це точно про мене (сміється). Намагаюся привести себе до схеми триразового харчування. Крім того, мені дуже подобається система інтервального голодування. Я часто так їм: припустимо, повечеряла сьогодні о 5-й годині вечора і вже поснідаю о 9-й ранку. Виходить 16 годин голодування.

- До речі, ця система інтервального голодування зараз дуже трендова. Чи всім це підходить?

- Так, це модно, але є і багато протипоказань в цій системі, і не всім вона підходить. Але загалом, система дуже добре працює для зниження ваги, а також уповільнює процеси старіння. Також у мене є ще таке правило: намагаюся не їсти вуглеводи в другій половині дня – цукерки, фрукти, ягоди, "печеньки" ввечері.

Про тенденції нездорового харчування

- Ви тісно спілкуєтеся зі своїми клієнтами. Напевно простежуєте певні тенденції нездорового харчування. Які помилки люди допускають найчастіше в своїй системі харчування?

- Не повірите. Основна тенденція – це алкоголь. Люди п'ють потроху, але кожен день, нехай навіть всього один келих вина ввечері. Щоб ви розуміли наскільки це глобальна проблема, розповім одну з останніх історій, яка сталася в нашій школі. До нас на курс записалася жінка, і навіть все оплатила. І коли наприкінці першої лекції я оголошую, що ми прибираємо з раціону або мінімізуємо вживання алкоголю, вона каже: "Зачекайте, я п'ю з чоловіком ввечері пляшку вина на двох, я не можу від цього відмовитися". Тоді я сказала, що у вас не буде результатів, на що вона відповіла, що не може йти на такі жертви. "Я знайду тих, хто дозволить мені це робити", – зазначила вона.

Друге – це вечірня їжа. Важливо не час, а обсяг їжі. Зазвичай, за вечерею ми намагаємося їжею загасити весь емоційний шум, який зібрали за день – образу, стрес. Так люди розслабляються.

Вечеря: важливий не час, а обсяг їжі

Третє – це, напевно, те, що люди перестали перебувати в контакті з їжею. Найчастіше ми їмо і дивимося на картинки в Instagram: одна знайома поїхала на Мальдіви, інша знайшла хлопця. Мозок може сприймати тільки одне – те, що яскравіше і що більше чіпляє. Ми не встигаємо визначитися, скільки нам потрібно з'їсти. Якби люди були в контакті з їжею, ми б з'їдали втричі менше – просто погризли овочі, сфокусувалися на цьому і відповідно наїлися швидше.

Софія Рожко: У світі стільки всього, що потрібно менше спати і більше працювати
Софія Рожко: У світі стільки всього, що потрібно менше спати і більше працювати
Фото: Олег Батрак

- Дуже часто у жінок стаються гормональні збої. Який відсоток в нормалізації процесів в організмі займає харчування?

- Дивлячись який гормональний збій, є різні ситуації. Я не відстежую захворювання, цим у нас в школі займається ендокринолог. Але статистика така: 70% клієнтів мають порушення гормонального фону або порушення в роботі щитовидної залози. І дуже багато, виходячи з нашої статистики, лікують це протизаплідними таблетками. Вони дійсно потрібні, але тільки тоді, коли без них ніяк. Але якщо говорити про причинно-наслідковий зв'язок гормональних збоїв, важко сказати: можливо, це погана екологічна зона і те, що ми послідовники Чорнобильської катастрофи. Звісно ж, впливають і стресові фактори, а також харчування. В порушенні гормонального збою є багато моментів, але все це можна поправити харчуванням.

- Яким чином?

- Іноді необхідний підрахунок калорій, тому що бувають певні гормональні порушення, при яких людині потрібно більше їсти, тобто додавати більше калорій до раціону, якщо ми говоримо, наприклад, про гіпотиреоз. При діабеті важливо підбирати певні продукти, поєднання продуктів, розподіл їх протягом дня. Калорії не так важливі, якщо ми говоримо саме про гормональний фон.

Про експрес-дієти і модні суперфуди

- Щоб підтягнути шкіру і привести тіло в тонус, потрібно гарненько попрацювати над собою. А чи можна досягти певного результату за допомогою експрес-дієти?

- Можна, але тільки, якщо у вас два зайвих кілограми, і вам потрібно терміново підготуватися до моря. Один раз це може пройти безболісно. Але якщо ви це робите систематично, то з кожним разом у вас буде гірше результат, а далі – гормональний збій, відсутність циклу і т.д. Якщо ми говоримо про велику вагу – 5-15 кг – вважайте, що це неможливо від слова "зовсім". Схуднути і зберегти результат дієтою неможливо.

Схуднути і зберегти результат дієтою неможливо

Потрібно розуміти, що питання красивої фігури – це питання кожного дня. Я, наприклад, займаюся спортом, харчуюся правильно вже більше 6 років і це постійний процес: якщо я з нього випаду на місяць, я також, як і всі інші люди, втрачу результат. Потрібно щодня це робити.

- Популярні сьогодні суперфуди – насіння чіа, ягоди годжі. Чи дійсно вони несуть користь для нашого організму або це все-таки класний маркетинг?

- Це неоднозначний момент. Напевно, насіння чіа – єдине, що я люблю, тому що дуже багато у них способів застосування і корисних функцій. Коли вони корисні? Якщо у вас, наприклад, овочевий салат з сьомгою і ви його посипали насінням чіа, це добре. Але якщо ви бургер посиплете насінням чіа, то це не врятує ваш організм. Суперфуд – це як вітаміни, але вони не рятують людину від ожиріння. Вони можуть бути компонентом здорового раціону, але це не змінює ситуацію, якщо людина харчується неправильно.

Як жінці легко відновитися після вагітності

- Зараз дуже багато жінок після вагітності виглядають так, як ніби й не народжували, а займалася кожен день спортом. У чому їх секрет?

- Дуже класне запитання, тому що мене це дуже радує. Тут питання того, який раціон був під час вагітності. У нас дуже багато людей приходять на програму, щоб схуднути і підготуватися до вагітності: щоб не було плюс 20 кг, а потім ще плюс 40 кг. Коли дитина в перший триместр розміром зі сливу – їй точно не потрібно стільки всього, що ми їмо, і точно не потрібен стакан зі згущеним молоком або чіпси. Потрібно розуміти, що скидати вагу буде дуже важко. Крім того важливо розуміти, що все, що ми їмо, їсть дитина. Тобто вона не сама харчується, а все це робить через нас. Потрібні певні норми калорій, правильне співвідношення білків, жирів і вуглеводів, вітамінів і мінералів. Залежно від триместру, система харчування також повинна змінюватися.

- Тобто, перше, що потрібно робити – стежити за харчуванням?

- А також бути фізично активною. Дуже часто дівчата не займаються спортом до вагітності, а потім приходять до тренера і він не знає, що з ними робити, тому що незрозуміло, наскільки та чи інша дівчина фізично витривала. Можна брати тренера для вагітних і займатися йогою або аквааеробікою. Важливо бути активною.

В середньому у нас клієнти набирають 9-12 кг за вагітність, і коли вони виходять з пологового будинку, то у них відразу мінус 9 кілограмів. У нас є результати, коли дівчата виглядали після пологів навіть краще, ніж до вагітності в принципі.

Про засади і ведення бізнесу

Софія Рожко
Софія Рожко
Фото: Олег Батрак

- Як ви бачите вашу школу приблизно через п'ять років? Чи замислювалися ви про це?

- Я про це навіть не замислювалася. У мене дуже ситуативні підприємницькі методи роботи. Ось я можу сидіти, щось придумати і через 5 хвилин ми вже повинні це робити. Може, моїй команді не дуже легко зі мною, але мені потрібно робити все відразу.

Тож я не знаю, що буде через п'ять років. Але точно знаю, що у нас буде такий же люблячий підхід до клієнтів. Це не буде конвеєрний продукт. Не те, що ми ускладнюватимемо систему, ми намагатимемося знайти варіанти, як максимально зрозуміти, що людині підходить, і допомогти їй.

- Чи важко бути власником малого бізнесу в Україні, на вашу думку?

- Важко з точки зору податків і т.д. Але тут важливо і ставлення. Я, наприклад, дуже люблю бізнес. І якщо людина займається бізнесом, їй потрібно дуже легко ставитися до всього того, що відбувається, тому що це – складний процес, на тебе кожен день щось сиплеться. І якщо до цього не ставитися легко, можна просто померти. Я до цього ставлюся легко, тому мені не складно.

Бізнес – це складний процес, на тебе кожен день щось сиплеться

- На ваш погляд, у людини повинна бути закладена бізнесова жилка чи її можна напрацювати?

- Думаю, це можна напрацювати. У мене не відразу все виходило. Раніше я переживала за будь-яку дрібницю. Напевно, коли відбувається дуже багато складних ситуацій, ти розумієш, що нічого не критично і з усього можна видертися. Єдине, за що я переживаю – так це за результат клієнта. Це – моя пряма відповідальність як фахівця. Тому я думаю про людей постійно. Але з точки зору бізнесу, у мене є тільки позитивні моменти – що, мовляв, ось з цим можна працювати, це можна додати. Тому у мене немає страху.

- А з ким Ви радитесь, якщо щось йде не так?

- З чоловіком.

- Тільки з чоловіком? Фахівців не запрошуєте?

- Мій чоловік – дуже хороший фахівець і мені інших не потрібно. Хоча він найчастіше дізнається про все вже за фактом. Ми з ним не обговорюємо кожну справу. Але якщо мені потрібен погляд з боку в критичному питанні, він мені допомагає.

- А як ви навчилися управляти командою? Ви читали книги, слухали лекції, як у вас це виходить?

- Мій бізнес заснований на цінностях – тобто не бізнес заради заробітку, а бізнес заради того, щоб у людей був результат. І ці цінності практикує і моя команда. Тому таких моментів управління, коли я сиджу і кажу, що і хто повинен зробити, немає. У нас бувають складні моменти, коли я підказую, і бувають ситуації, коли люди помиляються. Але кожен фахівець займається своєю справою. Контроль повинен бути обов'язково, але люди працюють не за рахунок контролю, а за рахунок того, що вони класні люди і класні фахівці. А ті люди, які не підходять під ці цінності, в нашій команді довго не затримуються.

Софія Рожко
Софія Рожко
Фото: Олег Батрак

- Які книги ви можете порадити, можливо, щось з бізнесу?

- Моя улюблена книга – це "Бізнес без забобонів". Я раніше думала, що бізнес – це великі корпорації, а після прочитання книги я усвідомила, що не обов'язково мати велику команду. Я, наприклад, хочу знати, як у людини справи. Усвідомивши це, я перестала боятися робити.

Друга книга – це "Лідер без титулу". Вона розповідає про те, що людина будь-якої професії може круто виконувати свою роботу. Книга показує, що питання не в тому, скільки тобі платять, а в твоєму ставленні до роботи: що ти можеш робити роботу так круто, що сам від цього кайфуватимеш. Я іноді про це думаю. Коли я займалася продажами, мені це не дуже подобалося, але я не знала, чим я можу займатися іншим. Я зрозуміла, що повинна працювати добре. Ці вісім годин однаково минуть – ти щось робитимеш чи просто сидітимеш, вони однаково минуть. Але: чи ти поліпшуватимеш навички і професію, або просто профукаєш цей час. Ось тому книга – шикарна.

І я дуже люблю Ірину Хакамаду – все, що вона робить. Всім, хто шукає себе, можна просто включати її інтерв'ю на YouTube і слухати, що вона розповідає. І ви прийдете до усвідомлення.

Читайте також ексклюзивне інтерв'ю з Юлією Савостіною – організатором проекту Made in Ukraine.

Всі подробиці в спецтемі Своя справа

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів