Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Зігрівають і борються з бактеріями: що потрібно знати про прянощі

Спеції не лікують, але добре зміцнюють імунітет

Відео: "События" на телеканале Украина

Прянощі не тільки перетворюють їжу, але і покращують травлення, а отже, дуже корисні. Таке стверджує виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Ми з'ясували, чи дійсно спеції мають чудодійні властивості.

"Коли холодно, коли ти хворієш – всі знають, що 50 г гострої горілки з перцем дадуть вибух організму. Наше тіло перебуває у стресовому стані і починає поліпшувати кровообіг", – говорить Ігор Брагін, голова Асоціації київських шеф-кухарів.

Перцеві традиції популярні у нас з давніх часів. Без пікантних прянощів не обходиться жодна кухня світу, додає відомий столичний шеф-кухар.

"В основному, гостра кухня – в теплих країнах. Чому там? Тому що там підвищена вологість, і в цьому середовищі живе дуже багато бактерій, які завдають шкоди людині. А коли ти робиш кухню досить гострою, додаєш часник, імбир, перець, то ти вбиваєш всю згубну мікрофлору", – розповів Ігор Брагін.

Що нам відомо про цілющі властивості спецій? По-перше, прянощі дійсно покращують травлення.

"Вони корисні, тому що містять активні речовини, які допомагають нам включати ферменти, активізувати наш травневийі тракт. Зараз, коли у нас холодно, це може бути куркума, карі, паприка", – радить дієтолог Людмила Гончарова.

По-друге, спеції зміцнюють імунітет. Але надмірне захоплення ними може нашкодити. Нерідко це свідчить про наявність в організмі грибкової хвороби або навіть паразитів.

"Надмірне вживання якихось спецій може вказувати на зростання грибкової мікрофлори. Це сигнал, який говорить про те, що потрібно звернути увагу на свій шлунково-кишковий тракт. Тому що ваші рецептори вже не працюють, і вам потрібні підсилювачі смаку, які показують, що саме ви їсте", – розповіла Людмила Гончарова.

Тому і дієтологи, і шеф-кухарі закликають до поміркованості. Адже спеції повинні лише підкреслювати смак страви, а не замінювати його. Тим більше, ціни на прянощі невисокі – мелений чорний перець коштує 15 гривень за 50 г, а паприка і куркума коштуватимуть вдвічі дешевше. Але цього вистачить на кілька місяців кулінарних експериментів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які прянощі повинні бути на кожній кухні.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook, Twitter, Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів