Головна Сьогодні

Зігрівають і борються з бактеріями: що потрібно знати про прянощі

Спеції не лікують, але добре зміцнюють імунітет

Відео: "События" на телеканале Украина

Прянощі не тільки перетворюють їжу, але і покращують травлення, а отже, дуже корисні. Таке стверджує виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Ми з'ясували, чи дійсно спеції мають чудодійні властивості.

"Коли холодно, коли ти хворієш – всі знають, що 50 г гострої горілки з перцем дадуть вибух організму. Наше тіло перебуває у стресовому стані і починає поліпшувати кровообіг", – говорить Ігор Брагін, голова Асоціації київських шеф-кухарів.

Перцеві традиції популярні у нас з давніх часів. Без пікантних прянощів не обходиться жодна кухня світу, додає відомий столичний шеф-кухар.

"В основному, гостра кухня – в теплих країнах. Чому там? Тому що там підвищена вологість, і в цьому середовищі живе дуже багато бактерій, які завдають шкоди людині. А коли ти робиш кухню досить гострою, додаєш часник, імбир, перець, то ти вбиваєш всю згубну мікрофлору", – розповів Ігор Брагін.

Що нам відомо про цілющі властивості спецій? По-перше, прянощі дійсно покращують травлення.

"Вони корисні, тому що містять активні речовини, які допомагають нам включати ферменти, активізувати наш травневийі тракт. Зараз, коли у нас холодно, це може бути куркума, карі, паприка", – радить дієтолог Людмила Гончарова.

По-друге, спеції зміцнюють імунітет. Але надмірне захоплення ними може нашкодити. Нерідко це свідчить про наявність в організмі грибкової хвороби або навіть паразитів.

"Надмірне вживання якихось спецій може вказувати на зростання грибкової мікрофлори. Це сигнал, який говорить про те, що потрібно звернути увагу на свій шлунково-кишковий тракт. Тому що ваші рецептори вже не працюють, і вам потрібні підсилювачі смаку, які показують, що саме ви їсте", – розповіла Людмила Гончарова.

Тому і дієтологи, і шеф-кухарі закликають до поміркованості. Адже спеції повинні лише підкреслювати смак страви, а не замінювати його. Тим більше, ціни на прянощі невисокі – мелений чорний перець коштує 15 гривень за 50 г, а паприка і куркума коштуватимуть вдвічі дешевше. Але цього вистачить на кілька місяців кулінарних експериментів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які прянощі повинні бути на кожній кухні.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь