Головна Сьогодні

Таємниці суперфуду: чим корисна спадщина ацтеків, насіння чіа, і як їх вживати

Суперфуд очистить від токсинів і допоможе скинути зайву вагу

Фото: freepik.com

У новому проекті ми щомісяця будемо розповідати про "cуперфуди" – продукти, які називають їстівними ліками. Як вони "працюють", як правильно їх вживати і кому протипоказані – читайте відповіді на ці та інші питання.

Насіння Чіа – це практично позбавлені смаку маленькі темні зернятка. На думку вчених, вони були популярні ще за часів цивілізації ацтеків: вже тоді, згідно з даними, отриманими при розкопках, знали про їхню користь і застосовували в їжу. Сьогодні вони вважаються суперфуди: про корисні властивості відомо стільки, що дієтологи призначають їх при абсолютно різних проблемах. Адже в залежності від особливостей прийому можна отримати різні результати: очиститися від токсинів, нормалізувати перистальтику кишечника, схуднути або наситити організм кальцієм, магнієм, омега-3 та іншими корисними речовинами. Ми з'ясували, в яких випадках насіння чіа протипоказані і як правильно їх вживати, щоб отримати той чи інший ефект.

В якому вигляді вживати чіа: зерна або порошок

Насіння чіа містять досить багато омега-3 і омега-6 жирних кислот, що не виробляються в організмі, однак потрібні для його нормального функціонування. Так, омега-3 необхідні для серця і судин, а омега-6 – для суглобів. Тому регулярне вживання насіння – найкраща профілактика хвороб серцево-судинної системи, "таблетка" від високого тиску і запалення суглобів. Також цей суперфуд – відмінне джерело кальцію. Ще в продукті багато магнію, тому він відновлює нервову систему, знижує рівень стресу і навіть може вилікувати від депресії. Міститься в суперфуді рослинний білок і незамінні амінокислоти, які теж повноцінно і швидко засвоюються.

В каком виде принимать чиа: зерна или порошок

Семена чиа содержат довольно много омега-3 и омега-6 жирных кислот, которые не вырабатываются в организме, однако нужны для его нормального функционирования. Так, омега-3 необходимы для сердца и сосудов, а омега-6 – для суставов. Поэтому регулярное употребление семян – лучшая профилактика болезней сердечно-сосудистой системы, "таблетка" от высокого давления и воспаления суставов. Также этот суперфуд – отличный источник кальция. Еще в продукте много магния, поэтому он восстанавливает нервную систему, снижает уровень стресса и даже может излечить от депрессии. Содержится в суперфуде растительный белок и незаменимые аминокислоты, которые тоже полноценно и быстро усваиваются.

Фото: instagram.com/myroslava_ulianina

Однак є одне АЛЕ: всі ці корисні властивості зерна мають лише в тому випадку, якщо безпосередньо перед прийомом ви їх перемололи в порошок (наприклад, за допомогою кавомолки)! Якщо ж ви вживаєте насіння в цілому вигляді (розмочуючи або додаючи в салати) – абсолютно ніякі з перерахованих вище корисних речовин в організмі не засвоюються. Справа в тому, що насіння чіа вкриті незвичайною клітковиною: коли вона розмокає, то утворює слиз, яка "захищає" вітамінне ядерце. Єдина користь, яку ви отримаєте від "твердих зерен" – це механічний ефект: Суперфуд якісно обволікає слизову травного тракту і захищає від шкідливих і агресивних продуктів. Рекомендовано вживати насіння в твердому вигляді і тим, хто хоче скинути зайву вагу. Адже вони "об'ємні", але при цьому малокалорійні: насититеся швидше, а калорій отримаєте менше. Ще один ефект – чистка кишечника від токсинів. Чіа працює, немов мітла, "змітаючи" на своєму шляху всі шлаки, які скупчилися в організмі. Згодом у людини нормалізується перистальтика кишечника.

Кому не можна вживати чіа

Серед протипоказань до прийому насіння чіа – індивідуальна непереносимість. Вона зустрічається рідко, але перевірити себе не завадить. Перші 4 дні вживайте по 1 ст. л. зерен. Якщо все добре, можна збільшити дозу.

Протипоказані чіа при хворобах шлунково-кишкового тракту в стадії загострення: наприклад, при гострих запаленнях підшлункової залози. Варто тимчасово відмовитися від суперфуду при діареї і отруєнні

Фото: Pixabay

Випадки передозування і побічних ефектів зустрічаються вкрай рідко. Але якщо не розмочувати чіа в достатній кількості рідини, кишечник може "забитися", тоді запору не уникнути. Якщо ж ви чітко дотримуєтеся рецепту, боятися не варто, і насіння можна приймати хоч щодня. Їх можна давати і діткам, починаючи від року.

Як вживати насіння чіа

Насіння вважаються звичайним продуктом харчування, тому суворих обмежень в їх вживанні немає. Оптимальне дозування – 50 г на добу (3 ст. л.). Це кількість можна з'їсти як в один присід, так і розділити на всі прийоми їжі. Найчастіше продукт на ніч замочують в рослинному молоці, йогурті або кефірі, додають в соки, готують з нього коктейлі або чіа-пудинги. Але якщо поєднуєте суперфуд з молочними продуктами, користі отримаєте менше, адже будь-яка молочка знижує всмоктування корисних інгредієнтів з інших продуктів. Тому йогурт з чіа на сніданок всього лише почистить кишечник і подарує відчуття ситості. Подрібнені зерна можна додавати в каші, посипати ними салати і т. п.

Смузі: очищаємо кишечник

Знадобиться (на 1 порцію):

  • насіння чіа – 2-3 ст. л.
  • рослинне молоко (або звичайне молоко, кефір, йогурт) – 200 мл
  • банан – 1 шт.
  • будь-які ягоди – 50 г

Приготування (10 хвилин):

З вечора залийте насіння чіа будь-якою з вище запропонованих рідин. Особливо смачно виходить з рослинним молоком – наприклад, мигдальним або кокосовим. Накрийте посуд і покладіть в темне прохолодне місце (можна в холодильник). Вранці почистіть банан і наріжте шматочками. Складіть фрукт в блендер, додайте ягоди і настояне насіння чіа. Ретельно збийте.

Фото: Pixabay

Коктейль: отримуємо вітаміни

Знадобиться (на 1 порцію):

  • банан – 1 шт.
  • яблуко – 1 шт.
  • ківі – 1 шт.
  • насіння чіа – 2 ст. л.
  • апельсиновий сік – 200 мл
  • мед – за смаком

Приготування (15 хвилин):

Помийте і очистіть всі фрукти, наріжте їх невеликими шматочками і складіть в блендер. Залийте апельсиновим соком і ретельно збийте. Насіння чіа перемеліть в порошок за допомогою кавомолки і додайте їх до фруктової масі. Ще раз збийте, підсолодіть медом і можете пити коктейль.

Маффіни: винаходимо новий смак

Знадобиться (на 4 порції):

  • насіння чіа – 1 ст. л.
  • пшеничне борошно – 1 склянка
  • харчова сода – 2 ч. л.
  • сіль – 1/2 ч. л.
  • білок яйця – 2 шт.
  • лимонний сік – 2 ч. л.
  • цедра лимона – 1 ч. л.
  • чорниця – 1/2 склянки
  • ванілін – щіпка

Приготування (35 хвилин):

Змішайте в мисці пшеничне борошно, насіння чіа, харчову соду, сіль і всипте ванілін. Додайте до цієї суміші білки, лимонний сік і цедру, перемішайте. У готове тісто всипте чорницю, ще раз перемішайте. Розлийте тісто в форми, випікайте 20 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Нагадаємо, раніше дієтологи розповідали, чим можна замінити дорогі продукти без втрати користі

Дивіться відео про популярні суперфуди, які заполонили магазини і ринки:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

18 липняFood

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь