Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

ТОП-6 міфів про діабет і їх викриття

Діабетики можуть худнути, а мед не найкраща заміна цукру

pixabay
pixabay

Всівизнаєтепро діабет:йогопричини,профілактикутатабудлятих,хтовідчуває"солодкий"більвногахіруках,щоне рідкістьприційхворобі?Давайтепоговоримопроміфи, пов'язаніззахворюванням.Тим більшеєпривід-у всьомусвітіцей тижденьпроходитьпідгасломборотьбиздіабетом.

Нашіексперти:АндрійПетькун,ендокринологмедмережі"Гармоніяздоров'я",іЛюдмилаДенисенко,дієтолог,членЄвропейськоїасоціаціїз вивченняожиріння
.

--1_57

Міф 1: Краще замінити медом

Мед,звичайно,продуктнатуральний.Алена95-98%вінскладається зфруктози,глюкозиісахарози.Тобтодієвіннаорганізмтаксамо,якізвичайнийцукор,вякомусолодкої"отрути"більшелишена2-5%.Томувраціонідіабетиківмедуповиннебути небільше1ст.л.в день.Іншимлюдям-близько2ст.л.в день.

Міф 2: Безпечна їжа для діабетиків

На жаль,реалії такі,щовиробникине соромлятьсякластивсвоюпродукціютрансжири,якіпогіршуютьметаболізм,ніжпогіршують стандіабетиків.Плюсзамістьцукрувдіабетичнихпродуктахвикористовуєтьсядекстроза,глюкоза,фруктоза,лактоза,ксилоза,ксиліт,кукурудзянийсироп,кленовийсироп,солод,мальтодекстрин.Алесенсувзамінінемає,аджецевсетойжецукор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Міф 3: При діабеті високий рівень ожиріння

Принездоровійпідшлунковій залозіне можебутинормальногометаболізму,ацедійсноможепривестидо ожиріння.Алевсежпершопричинатакого взаємозв'язкунедіабет.Навпаки,ожирінняєпричиноювтратичутливостітканиндоінсуліну.

Міф 4: Діабетикам — обережніше зі спортом

Діабетикупомірніфізнавантаження-біг,плавання,їзданавелосипеді-подвійнокорисніші,ніжздоровимлюдям:дляроботим'язівпотрібнаглюкоза,ітомуворганізмізменшуєтьсярівеньцукру.

Міф 5: У худих людей діабеу бути не може

Діабет1-готипупередаєтьсяу спадокнезалежновідконституціїлюдини.
Діабет2-готипупровокуєтьсярозвиткомметаболічногосиндрому,якийведевтомучислідонаборуваги(пройогоролі-вище).Алевтратучутливостідоінсулінувикликаєжир непідшкірний,атой,щооточуєпечінкуіпідшлунковузалозу,авінможебутиіулюдейзнормальною вагою,інавітьухуденьких.Хочацеінечастеявище
.

Міф 6: Приогрядностіцукорзавждипідвищений

У переважній більшості випадків ожиріння – ознака метаболічного синдрому, який рано чи пізно може вилитися в діабет, а відповідно, рівень глюкози в крові у огрядного людини стане високим. Але набрати вагу може і той, хто, навпаки, страждає гіпоглікемією. Притому причиною зниженого рівня цукру в крові (менше 3,9 ммоль / л натщесерце) буде пухлина в підшлунковій залозі, в тому числі злоякісного характеру. Справа в тому, що патологічні тканини постійно продукують інсулін, який і "поїдає" цукор, через що його рівень в крові падає. А оскільки інсулін має анаболічні властивості, то в організмі починає накопичуватися жир.

Томуякщовинормальнохарчуєтеся,не маєтенадмірнихфізичнихірозумовихнавантажень,тонизькийрівеньцукрувкровівимагаєдодатковихобстеженьвашогоорганізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Молоко і вага малюка

Схильним до повноти і проблем з підшлунковою залозою дитина може стати, якщо буде вигодувана коров'ячим молоком. Справа в тому, що співвідношення білків і жирів в коров'ячому молоці – 1: 1, а ідеальний баланс для дитини – 3: 1. У 100 мл коров'ячого молока – 2500 мг казеїну, що ускладнює перетравлення молока: дитячий ШКТ розрахований на в 10 разів меншу кількість казеїну, і виникає поповнення жирових депо в клітинах. Також в коров'ячому молоці в рази менше важливих для обміну жирів лінолевої і ліноленової жирних кислот, а пентаенової і гексаенової кислот в ньому тільки сліди. Співвідношення омега-3 жирних кислот і омега-6 в коров'ячому молоці – 2: 1, а для обміну речовин воно повинно бути хоча б 5: 1. Ще один мінус молока корівки в якості основного харчування для немовляти – в ньому немає лактоферину, що переносить молекули заліза, що загрожує анемією.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів