Був футболістом, а став фермером – у Львівській області 23-річний спортсмен пішов з команди і почав розводити кіз. Він зіграв 135 матчів і забив 9 голів, на полі провів 11 років, але в 23 роки футболіст Стрийської "Скелі" Назар Кміть вирішив кардинально змінити своє життя.
Бізнес на козячому сирі хлопець вибрав не випадково – каже, що це корисний продукт, і його ніша в Україні ще не заповнена. З грошима для старту допомогли родичі: в селі викупили старий колгосп, а з Франції привезли 300 альпійських кіз.
Кіз на цій фермі розводять за голландським зразком, їм тут створили всі умови – цілодобово жують сіно, їдять сіль і мінерали і п'ють теплу воду. Від цього, кажуть, у них жирне і якісне молоко. До закордонних козам докупили ще 300 українських, і стільки ж вже народилися.
За день кози дають 700 літрів молока, з нього виходить 100 кілограмів сиру. Відразу біля ферми – сироварня, на якій роблять різноманітні сири з козячого молока, в тому числі, сир з додаванням односолодового віскі, сир з додаванням перцю чилі і сир з додаванням волоського горіха.
У спорт Назар повертатися не планує, і зізнається, що досвід у футболі допоміг в бізнесі – в обох заняттях важлива чітко спланована тактика.
"Наша мета – щоб було 5 тисяч козенят, а наші сири були по всій Україні", – розповів Кміть.