Екзотична грибна ферма. На Закарпатті збирають вже четвертий урожай шиїтаке. Це деревний гриб, який традиційно зростає в Азії, його називають там імператорським за лікувальні властивості. В Україні його вирощують лише кілька ферм, і попит на нього зростає.
"Подрібнюють деревину для приготування субстрату для вирощування гриба шиїтаке", – розповідає Андрій Равліковський, технолог грибоферми.
Це перший етап виробництва. Потім в тирсу додають тільки природні компоненти: висівки, кукурудзу, крупу і насіння соняшнику. У такому субстраті і вирощують гриби. На Далекому Сході шиїтаке росте прямо на деревах. За концентрований вміст вітамінів, мікро- і макро- елементів його назвали імператорським.
"Він широко використовується в фармації, як лікувальний засіб або просто як харчова добавка для тих, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинні. Також є сполуки, які використовують для ліків, профілактики протиракових захворювань", – продовжує технолог.
Шиїтаке в Украні вирощують лише кілька ферм. Тому що гриб дуже чутливий до будь-яких температурних змін. Щоб отримати перший урожай на цій фермі в Закарпатті, знадобилося майже два роки.
"Великі споживачі даного виду продукту знаходяться в Європі якраз: в Східній, в Західній Європі – Голландія, Німеччина, Бельгія. Крім того, ми цілеспрямовано рухаємось на ринок Близького Сходу", – говорить Артур Пивоварник, директор грибоферми
Приміщення, в яких, власне, і росте гриб – повністю стерильні. Доступ до них має тільки персонал. Щоб зібрати урожай шиїтаке, потрібно мінімум 4 місяці.
"Сам гриб – ідеальна кругла шапочка, характерний коричневий колір. Тексутрованість вкрапленнями білого – це вважається ідеалом. Розмір шапочки відповідає навіть японським стандартам – 4-5 см в діаметрі", – говорить технолог.
Готувати шиїтаке можна, як і звичайні гриби. Найпростіший спосіб – посмажити в олії з цибулею. На фермі запевняють: можна їсти навіть сирими, але не зловживати.
В Україні закарпатські шиїтаке купують в основному ресторани. Кілограм свіжих грибів коштує від ста шістдесяти до ста дев'яноста гривень, сушених – тисячу чотириста.
Нагадаємо, раніше рідкісні білі трюфелі випадково знайшли у лісах Вінниччини. Мало хто з місцевих жителів їх збирає: одні їх просто не знають, інші – плутають з отруйними.
А на незвичайну знахідку в центрі Києва натрапив один з жителів столиці: на перетині вул. Грушевського і Музейного провулка поруч з Національним художнім музеєм виросла ціла сімейка грибів, схожих на їстівні гливи. Більше десятка грибів розмістилися на зеленій зоні навколо старого пенька.