Зробити стартовою
26,03
29,2
РУС

На Закарпатті відроджують традиції крафтового пивоваріння

Авторський хмільний напій передбачає не тільки оригінальний смак, але й пропагує культуру споживання

На Закарпатті відроджують традиції крафтового пивоваріння та вчать правильно пити хмільний напій. З десяток пивоварень уже третій рік змагаються в оригінальності смаків на найбільшому фестивалі домашнього пива в Мукачево.

Михайло Ганічка – засновник невеликої приватної броварні в Мукачево. Варить нефільтроване і непастеризоване пиво з 2014 року. Каже, за цей час вже вивчив смаки клієнтів і тепер зупинився на чотирьох основних сортах пива і декількох сезонних.

"Не подобаються їм міцні напої, не до смаку специфічні – з фруктами, не до смаку дуже гіркі. Ми обрали кілька сортів і варимо відповідно до смаків наших відвідувачів", – ділиться пивовар Михайло Ганічка.

Крафтове пивоваріння – неосяжне поле для експериментів. Смак формує солод. Михайло використовує 30 сортів. Додає і природний консервант – хміль і дріжджі. Далі в чанах напій бродить і дозріває. Через місяць його можна куштувати.

"Пиво – дуже цінний продукт. Тільки в пиві дуже багато мікро-макро елементів і деяких вітамінів групи В, яких немає в інших продуктах", – розповідає пивовар.

А в одному з ужгородських закладів варять пиво прямо на очах у відвідувачів. Найпопулярніший сорт хмільного напою тут – світлий, але готують також інші – нестандартні.

Таких міні-крафтових пивоварень на Закарпатті вже 14. За останні 5 років область переживає бум домашнього пивоваріння. Практично кожен район має свій продукт. Проводяться там і екскурсії.

"Це можливість куштувати все по трошку. Крафтового пиво насамперед – це здоровий напій. Зокрема, в 100 грамах пива всього лише 40 – 50 кілокалорій. Наприклад, у виноградному соку 80 кілокалорій", – розповідає Федір Шандор, секретар клубу крафтових пивоварів Закарпаття.

Авторський хмільний напій передбачає не тільки оригінальний смак, але й пропагує культуру споживання.

До пива пропонують і сир, і м'ясні страви – ковбаски, реберця і стейки.

Крафтове пиво – це мистецтво, відзначають пивовари. Воно, як і вино, може витримуватися роками. Тому відкриває великі можливості для ентузіастів. Кращі з них вже три роки поспіль свою продукцію представляють на найбільшому в Україні фестивалі крафтового пива в Мукачево.

Нагадаємо, вчені створили пиво з молока.

Раніше експерти оголосили смертельну для людини дозу пива.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новину " На Закарпатті відроджують традиції крафтового пивоваріння". Інші Львов Новини дивіться в блоці "Останні новини"

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Орфографічна помилка в тексті:
Послати повідомлення про помилку автору?
Повідомлення повинно містити не більше 250 символів
Виділіть некоректний текст мишкою
Дякуємо! Повідомлення відправлено.
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь