Вранці – на ринок, ввечері – в лікарню: продукти c місцевого ринку поклали в лікарню більше 50 осіб

12 Червня 2018, 16:00

Всі постраждалі отруїлися копченою рибою


У Львові нещодавно сталося одне з наймасовіших отруєнь за останні роки. Причина – копчена риба, приготовлена в антисанітарних умовах.

Всю ніч і з ранку наступного дня інфекційна лікарня працювала в екстреному режимі, безперервно приймаючи пацієнтів. Інфекція на всіх одна – сальмонельоз.

"Сальмонельоз – це дуже важка хвороба, особливо для дітей, летальні випадки можливі і допускаються", – розповідає лікар інфекційної лікарні.

Місцеві епідеміологи встановили – отруєння викликала копчена риба. І таку небезпечну рибу всі постраждалі – а їх виявилося понад 50 – купили на місцевому ринку.

"На вигляд риба була неймовірно приваблива. А на смак – ще краще, дуже смачна. Всі їли, і малому шматочок дали, бо він зі столу все любить у нас пробувати, ми вирішили йому дати", – розповідає Тетяна, одна з постраждалих 

Після смачної вечері, родина пішла відпочивати. А вже вранці відчули себе погано. Причому всі п'ятеро.

7 днів вони провели під крапельницями. Висока температура ніяк не хотіла падати, що б не робили лікарі. Всю родину на час лікування розділили. Лежали в п'яти різних лікарнях. Коли родину виписали з лікарні, і вони зустрілися всі вдома, були неймовірно щасливі.

"Щасливі, що всі вижили. Хоча сальмонельоз давав про себе знати ще довго – ослаб імунітет у старшої доньки, вона частіше почала застудами хворіти", – розповідає Тетяна Ніколаєва.

Жінка не могла зрозуміти, як на ринку, який вони часто відвідують з родиною, і якому довіряли, могла виявитися небезпечна риба?

Після масового отруєння у Львові місцева поліція взялася за розслідування. Причину встановили відразу.

"Передбачене покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років", – коментує Ігор Івченко, керівник Львівської місцевої прокуратури.

Відразу почалися судові засідання. Продавець визнала свою провину.

Майже півроку судді думали, як покарати жінку, через яку на лікарняних ліжках опинилися понад сімдесят львів'ян. Суд постановив – 2 роки умовного терміну.

Термін їй надали умовний, тобто за ґратами вона не сидить. Можливо, жінка на роботі, продовжує торгувати? Наші журналісти вирішили знайти горе-продавця.

Будинки Марію Ортинський ми не застали, але вдалося поговорити з сусідами жінки. Виявляється, вони чули неприємний запах з квартири продавщиці, там же бачили і тарганів. Але мовчали ...

Пізніше виявилося, що і самі постраждалі тепер захищають продавця, яка продала їм отруйну рибу. І саме вони зібрали підписи, щоб жінку не карали суворо. Серед цих "отруєних" активістів і Ірина.

Каже: жорстко карати треба не продавця, а керівництво ринку, яке відповідає за те, що потрапляє на їхні прилавки. А також СЕС, яка повинна перевіряти, що продають людям.

"Провина тієї жінки не менша, але я думаю, що СЕС винна в тому, що вони повинні були прийти перевірити і сказати, щоб вона не продавала ту рибу", – вважає Ірина.

Такої ж думки і Тетяна Ніколаєва.

"На ринку повинні були б перевірити цю рибу", – говорить вона.

Але чи перевіряли на ринку небезпечну скумбрію? І, можливо, сама продавець продовжує торгувати на базарі? Їдемо на "Привокзальний".

"Місце нами було орендоване на продаж спецій, але зараз продавщиця сама, навіть без відома підприємця, який її брав на роботу, продавала там копчену рибу, яку коптила – як зараз вже встановлено – в гаражі, без дотримання жодних умов, продавала вона її з-під поли", – розповідає директор "Привокзального ринку".

Тобто жінка торгувала рибою нелегально. У неї був дозвіл тільки на продаж спецій і трав.

Директор визнає – вони винні, що не догледіли. І саме тому, після масових випадків отруєнь, виправилися – провели чистку кадрів. І тепер у них вся продукція абсолютно безпечна.

Зараз на цьому ринку торгують скумбрією. Запевняють – перевіреною і безпечною. Але ось чи захочуть її спробувати ті, хто після такої рибки опинився в лікарні?

"Не раджу нікому в літній період купувати рибу, сама не купую, і нікому не раджу", – говорить Ірина.

М'ясо, риба, молоко, сир і яйця – всі ці продукти особливо небезпечні для організму людини влітку. А все тому, що вони – тваринного походження, і саме їх люблять різні мікроби і бактерії. Тому при покупці цих продуктів потрібно бути особливо пильним.

Ви зараз переглядаєте новину "Вранці – на ринок, ввечері – в лікарню: продукти c місцевого ринку поклали в лікарню більше 50 осіб". Інші Львов Новини дивіться в блоці "Останні новини"

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...