Фермерське господарство "Західний равлик", що в селі Солонка біля Львова, першим в Україні почало розводити змій. Це господарство добре відомо гурманам, які як делікатесу віддають перевагу равликам.
Як розповіла співвласниця ферми Ірина Юськевич, близько 70 змій (ужів і полозів) тримають на м'ясо, вживання якого зміцнює імунітет і допомагає людям, хворим на туберкульоз.
Змії ростуть 3 роки до "їстівного стану". Кожна змійка за тиждень з'їдає хоча б одну рибку (свіжий мальок з рибних господарств), одне перепелине яйце і випиває 30 грамів молока.
Ірина Юськевич впевнена, що зміїне м'ясо не стане масовим продуктом, але завжди знайдуться бажаючі спробувати щось нове.
"Страва з змії буде дорогою – орієнтовно 3-4 тис. гривень за порцію. Однією змійкою можна нагодувати трьох осіб. Тому що це ж делікатес, їм не наїдаються, як варениками", – додала вона.
Згодом на фермі планують розводити і отруйних плазунів. Схожі зміїні ферми розвиваються в Узбекистані, Казахстані та на Далекому Сході. Цих плазунів там вирощують не тільки заради м'яса, а й для того, щоб отримати отруту для фармацевтики.
До речі, фермери не мають наміру зупинятися на равликах і зміях. Планується також вирощувати жаб, а в перспективі, можливо, і ферму сарани запустять.
Раніше повідомлялося, що в Україні набирає обертів незвичний для нас вид агробізнесу – вирощування равликів. Так, в селі Стрілецький Кут в Чернівецькій області чоловік і жінка створили родинну ферму, на якій вирощують равликів.
Щорічно відкриваються десятки подібних господарств в різних областях країни, а негласними лідерами за кількістю равликових ферм стали центр і захід країни.