Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Українець створює фантастичні малюнки на яєчній шкаралупі

29 січня 2015, 04:19

Ілона Кац

Захоплюватися різьбленням Костянтин Левченко почав всього чотири роки тому

Одні умільці ріжуть по дереву, інші – по металу, а 48-річний одесит Костянтин Левченко вирізає чудернацькі квіти, ящірок, ангелів і демонів по яєчній шкаралупі. "Сегодня" дізналася, як токар за освітою і фахівець в сфері інтернет-технологій крок за кроком підкорював крихкий матеріал, з-під поли купуючи гусячі яйця, і як боявся бабусь на виставках.

Захоплюватися різьбленням Костянтин Левченко почав всього чотири роки тому, наткнувшись на різьблені роботи по шкаралупі майстри зі Словенії Франка Грома. "Я так надихнувся його виробами, що теж вирішив створити щось незвичайне, і буквально відразу почав досліди над шкаралупою", – каже майстер.

Реклама

При цьому, на відміну від закордонних колег, які створюють схожі ажурні яйця за допомогою дорогих бормашин або травленням кислотою, одесит вирішив працювати виключно вручну! За словами нашого героя, створювати красу можна на будь шкаралупі: курячої, гусячого, страусиної і навіть перепелиній. "Але на яєчній шкаралупі перепілки і курки можна виконати лише прості геометричні мотиви, та й то – 90%, що справа не вдасться довести до кінця: шкаралупа дуже тендітна", – зізнається майстер. За його словами, набагато легше працювати з гусячими яйцями – на їх шкаралупі можна створювати навіть невеликий рельєф. Одного разу, наш герой, знаючи, що гуси несуться тільки навесні, купив з-під поли на "Привозі" відразу 30 яєць. "Через можливість зараження інфекцією гусячі яйця вважаються не такими безпечними, як курячі", – пояснює Костянтин, згадуючи, як близько двох тижнів очищав матеріал від сміття. А ось страусині яйця одесит замовляє на спеціалізованій фермі. "Порожнє страусине яйце може навіть витримати вагу середньої людини, але коли з нього знімаєш найміцніший верхній шар, стає пухким, і працювати потрібно дуже обережно", – ділиться майстер, який за весь час свого захоплення вирізав чотири страусині шкаралупи.

ТЕХНІКА. Перед тим як приступити до різьби, одеський умілець за допомогою шприца заганяє всередину яйця повітря, і жовток з білком під його тиском самостійно випливають з шкаралупи через маленький отвір. Після цього, шкаралупу необхідно на час покласти в хлоровану воду, щоб розчинилася міцна білкова плівка. Тільки потім на "полотно" можна наносити малюнок. "Я не художник, тому роздруковую свої задумки, а потім переношу їх на шкаралупу через копірку або приклеюю канцелярським клеєм", – розкриває технологічні секрети Костянтин. Коли малюнок перенесений, майстер прорізає шкаралупу по контурах зображень і поступово створює рельєф. Щоб перетворити одне страусине яйце на витвір мистецтва, знадобиться приблизно чотири місяці. "Рівно стільки я створював одну зі своїх найскладніших робіт – "Шкаралупу диявола", – пишається наш співрозмовник. В хитросплетінні старовинних візерунків і кольорів цієї ажурною шкаралупи причаїлися кобра, ящірка, рогата лев, бобер і диявол, який знімає маску. Зараз Костянтин працює над шкаралупою, де з одного боку – Свята Трійця, а з іншого – Богородиця.

БОЯВСЯ СТАРЕНЬКИХ. Свої роботи наш герой не покриває лаком, а на виставці не ставить під скло, щоб глядачі могли доторкнутися до крихкого шедевра. За словами Костянтина Левченко, вперше реакція на його твори була дивною: відвідувачі виставки просто проходили мимо, не розуміючи, що перед ними. Ті ж, хто брав експонати в руки, були шоковані тим, що за таким крихкому матеріалу можна працювати різцем. "У мене серце йшло в п'яти, коли старенької спочатку брали в руки шкаралупу, а потім різко ставили її назад", – сміється одесит.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...