Кулінарні делікатеси, кухарські секрети і рецепти. Все це – на запорізькому фестивалі домашньої консервації. Проходить він вже вп'яте і став всеукраїнським, тому що з'їжджаються майстри з багатьох куточків країни.
У цих банках – овочі і фрукти. Мабуть, Ларисі Хливнюк належить найоригінальніша ідея. "Патріотичні консерви" – вирізає звичайним кухонним ножем.
"Особливо складно вирізати тризуб. Тут потрібно все по краях вирізати, щоб він залишився об'ємним", – ділиться учасниця фестивалю.
Поруч – Тетяна. Запрошує скуштувати її аджику.
Всі рецепти – власні, унікальні. Як ось цей – зелена аджика.
"Зелена аджика – це просто зелений гострий перець, часник, спеції, зелені трави і сіль. Ще я додаю волоський горіх", – розкриває секрети Тетяна.
Крім консервації на фестивалі сири, ковбаси, медові настоянки, варення з шишок і інша смакота.
Популярний на фестивалі – сир з козячого молока. Вражає асортимент. У звичайних магазинах такого немає, переконує сировар Василь.
Пригощають на фесті домашніми винами і настоянками. Володимир, наприклад, пригощає справжньої грузинської чачею.
"Ми робимо чачу з винограду без дріжджів, без цукру, чистий виноград. Переганяємо спирти двічі. Очищаємо ще додатково", – розповідає Володимир Уастов, учасник фестивалю.
Роман і Ольга хваляться своїм варенням. Везли його аж з Тернополя.
"У цій баночці близько 200 квіток кульбаби. Варення має дуже великі лікувальні властивості. Допомагає від кашлю, від алергії та інших хвороб", – розповідає господиня.
Їстівні на цьому фестивалі навіть картини. Художниця Ксенія замість фарби використовує каву.
"Техніку я називаю гризайлью. Ми використовуємо тільки один колір кави. Кавовий сам напій і все. Білим кольором виступає аркуш паперу", – каже Ксенія Доброчинська, художниця.
Три сотні учасників фестивалю консервації – і десять тисяч гостей.
"У цьому році до нас приїжджають екскурсії, які спеціально планувалися під наш фестиваль", – ділиться Наталя Бабенко, організатор фестивалю.
Гуляння триватимуть і сьогодні. Вистачить і на продаж, і спробувати, і передати армійцям на передову.
Між тем, з 12 до 15 вересня, у Львові проходить найбільша подія кавової індустрії – Lviv Coffee Festival. Фестиваль отримав нову локацію – LEM Station, що в старому трамвайному депо на вул. Вітовського, 57.
Також сайт "Сьогодні" підготував гід по заходах Києва у ці вихідні, багато з яких можна відвідати безкоштовно.