Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Свята та пам'ятні дні серпня: від Преображення Господнього до Успіння Пресвятої Богородиці

1 серпня 2017, 07:31

Людмила Лисак

Символіка Успенського посту, правильне ставлення до смерті, всі християнські свята серпня і що варто брати з собою у відпустку православному


Свято Успіння Богородиці. Символ збору пл

Свято Успіння Богородиці. Символ збору пл

УпреподобногоСерафимаСаровськогозапитали:"Чомуне виконуютьсяпередбаченнястарших?"Нащовінвідповів:"Томущовиїх неслухаєте".Хотілосябкожній людинідонестивсерцітуістину,вякійєБог",-говоритьнамісникКиєво-ПечерськоїлавривладикаПавло.

По клику – большое изображение.

"Можна перемогти людину, але не Бога"

"Ми багато років говоримо про милосердя, правду Божу, яку ніхто ніколи не переможе, – напучує владика Павло. – Можна перемогти людину, можна розорити місто, країну, але Бог непереможний. Фарисеї і книжники думали, що вони перемогли Христа, розп'яли Його на хресті. Але вони не зрозуміли до кінця пророчі слова первосвященика Каяфи, який сказав: "Краще померти одній людині, ніж загинути всьому світу". Христос розп'ятий нас заради, заради нашого спасіння, щоб врятувати кожну людину окремо. Христос страждає як людина і воскресає як Бог, руйнуючи узи пекла, і дає людині можливість досягти Царства Небесного".

Свята серпня: думка владики

Реклама

"Август ділиться на дві частини: до чотирнадцятого серпня немає поста, тільки пісні дні середа і п'ятниця, які пісні протягом всього року, – напучує намісник Києво-Печерської лаври владика Павло. – Тоді як 14 серпня, в свято мучеників Маккавеїв, ми вступаємо в строгий Успенський піст, який триватиме до світлого свята Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня. Божа Матір отримала благовістя від Архангела Гавриїла про народження Христа, так Вона отримала і благовістя про перехід від земного життя до життя вічного. Вона готує себе до цієї воістину великої події.

МОЛИТВИ ПЕРЕД СНОМ. Часто ми говоримо: так, смерть нам не страшна, але ми тільки так говоримо. Але чомусь ніхто не хоче вмирати! Всі до останнього шукають лікарів. Ми переносимо безліч операцій і тримаємося за життя, і ніхто не хоче усвідомити сам сенс слова "смерть". Що це – перехід до вічності, тимчасовий сон перед вічними благами або стражданнями. Увечері, відходячи до сну, людина повинна підготувати себе молитвами, попросити у Господа допомоги, зміцнення, настанови. Тому що нікому не відомий час його смерті. Ми не можемо порівнювати себе з преподобним Антонієм або з Іоанном багатостраждальним, великомучениками Георгієм, Пантелеймоном, Катериною та іншими великими Божими угодниками, якщо не служимо Господу, як вони. Не обманюйся, християнин!

ЩО РОБИТЬ ТВОЯ ДУША.Людинібудете,щовоназаробиласвоїм життям,якпопрацювалавочищеннісвоєїдуші.Твоє життявизначаєтвоєбуттяу вічності.ЯкщотивіддавсяповністюнаслужінняБогу,тодітиотримаєшмилістьБожу.Дужелегковизначити,наякомумишляху-праведностічи гріховності.Якщомиживемо неза заповідями,алеговоримолише"явіруювдуші"ібоїмосяподивитися,щожтвоядушаробить,комумолитвипідносимо,-горенамтоді.

Божа Матірявляєнамприклад християнськоїблаженноїкончини,гідноїпроживанняНебесного.ЦарицяЦарицьпісляСвогоУспіннястаєспівправителькоюзіСвоїм БожественнимСином, не залишаючиземлюдодругого пришестяСпасителя.Тому,шановний читачу,пройшовшипісні дніцьогосуворогоУспенського посту,миповинніпідготуватисебедовічності.СвятоПреображенняГосподаБогаіСпасанашогоІсусаХристадаєтьсянамяквідрадаірозрада,взміцненнянашихдуховнихітілеснихсил.

ЗБІР ПЛОДІВ ДУШІ.Преображення відбувалося приблизно за тиждень до страждань Христа. Господь узяв учнів і звів на гору Оливну, передбачивши їм, що буде. Як Христос повинен буде постраждати і воскреснути з мертвих. Але сказав, щоб одкровення це вони не розповідали, поки не прославиться Син Людський. Піст дає можливість перетворення людини, переосмислення свого життя і схід до Господа. Щоб зрозуміти, чи є у нас любов, терпіння, лагідність, милосердя, смиренність – ці дари Святого Духа, або ми переповнені всякою гидотою диявольською. Щоб не забували, що "злій душі важко жити в нашому злому тілі". Тому що душа по природі християнка і тоне під важким тягарем гріховності, який нехтує плоть окаянна. Тілом, яке повернеться в землю, щоб зотліти і знову воскреснути для вічного блаженного життя.

Серпень -місяцьдозріванняплодів,плодів нетількидлятіла,алеідлядуші.Плодамисерпня мибудемохарчуватисямайжерік,донаступногоплодоношення.ТаксамосліднасититиісвоюдушуБожественнимидарами.

ПРО ВІДПОЧИНОК.У той же час серпень – місяць відпусток, але відпочивати потрібно мудро і смиренно, щоб не скотитися до вседозволеності, що карається смертю. Ми завжди повинні пам'ятати, що життя – це дар Божий людині, щоб отримати вічне блаженство. Ми повинні завжди бути готовими до переходу у вічність, навіть у відпустці, і не забувати причаститися Христових таємниць в піст і гідно зустріти Господа, який приймає на руки душу Своєї Матері, в день Успіння Пресвятої Богородиці. У той день, за переказами, навіть оливкові дерева в Віфанії схиляють свої голови (бо там проходила Божа Матір) в знак скорботи від втрати Матері Нашої.

ЩО ВЗЯТИ З СОБОЮ.Я б радив людям, які дотримуються посту, не їхати в ці дні в країни, де не визнають християнський піст, де сповідують інші релігії. Ми повинні пам'ятати, що все нам дозволено, але не все на користь. В Успенський піст дозволяється один раз риба – на свято Преображення Господнього. В суботу і неділю дозволяється тільки масло, в інші дні – пост строгий. Візьміть в дорогу просфору. Вдома її можна порізати і посушити. Можна взяти святу воду з собою, тільки покладіть у валізу, щоб у вас не відібрали її на митному контролі в аеропорту. Свята вода допоможе вам кожен день зміцнювати свою душу благодатною силою Божественної любові".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...