В.о. міністра охорони здоров'я Улян Супрун надала поради українцям, як уберегти себе від отруєння грибами. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.
За її словами, в Україні зростають майже 2000 видів шапинкових грибів, з них їстівними вважаються не більше 500.
Як захистити себе від отруйних поганок, і що робити, якщо підозрюєте, що все ж спробували отруйний гриб:
- краще відмовитися від вживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, які підлягають контролю і продаються в торговій мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- якщо все ж пішли за грибами – уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте тільки добре знайомі вам гриби. При найменшому сумніві відразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, у тому числі важкі метали;
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збору;
- варіть гриби не менше трьох разів, кожного разу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Основні ознаки отруєння:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль в животі, діарея;
- підвищення температури тіла, зниження пульсу, задишка, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки і ноги), поява галюцинацій і марення.
"Якщо у вас з'явився хоча б один з цих симптомів – терміново телефонуйте "103". Поки їде допомога, промийте шлунок простою водою (викличте блювоту), пийте багато рідини і прийміть сорбенти", – розповіла Супрун.
Як ми вже писали, в Україні розпочався грибний сезон – люди губляться і потрапляють до лікарень цілими родинами. У Києві зафіксовано перші за сезон випадки отруєння грибами. У столичній лікарні вже шестеро постраждалих, а в інших регіонах фіксують смертельні випадки.
Лікарі застерігають, що обережними потрібно бути навіть з їстівними грибами. Фахівці відзначають, що сам продукт досить важкий для шлунка, а проблеми може відчути і здорова людина, а також ті, хто страждає холециститом, панкреатитом, у кого застій жовчі.
Читайте також: