Як святкують Різдво в Україні та інших країнах світу

7 Січня 2017, 06:05

Історія, традиції, обряди Різдва від давнини до 2016 року

<p style="text-align: justify;"><span>Незважаючи на особливості традицій святкування Різдва у різних народів, в нинішній час практично всіх їх об'єднують якісь загальні символи</span>. Фото: recettesgateauxmonde.com</p>
Незважаючи на особливості традицій святкування Різдва у різних народів, в нинішній час практично всіх їх об'єднують якісь загальні символи. Фото: recettesgateauxmonde.com

Весь православний світ 7 січня відзначає Різдво – свято, яке здавна вважається одним з найважливіших і найкрасивіших у християнстві.

Цього дня у Вифлеємі народився Ісус Христос, який був посланий Богом на землю для спокутування гріхів і спасіння людства ("Ісус" у перекладі з єврейського означає "порятунок").

Цей день буквально поділив історію людства на "до" і "після" (нашої ери) саме з Різдва Христового бере свій початок сучасний відлік часу.

Кореспондент "Сегодня.ua" з'ясовувала, як прийнято святкувати Різдво в Україні та інших країнах світу.

Історія святкування Різдва

Традиція відзначати Різдво як свято з'явилася значно пізніше власне Різдва Христового: одна з перших згадок про день його святкування датується аж 4-м століттям.

Православна гілка християнства, дотримуючись Юліанського календаря, традиційно святкує Різдво 7 січня, а католицька – 25 грудня, згідно з Григоріанським календарем.

Здавна святкування Різдва в цілому тривало 12 днів. В останній день перед святом відзначають Різдвяний Святвечір. Його назва походить від особливої їжі, з якою за традицією починали різдвяну трапезу в цей день – сочиво (кутя).

За традицією в святвечір заборонено приступати до трапези до першої зірки. Саме тому святкування Різдва Христового починається зі сходом вечірньої зорі, яка сповістила всьому світу про час народження Спасителя.

Традиції та обряди святкування Різдва в Україні

Святкування Різдва на території сучасної України з давніх часів супроводжувалося барвистими народними звичаями, де воно вважалося одним з головних сімейних свят, якого чекали весь рік.

На слов'янських землях Різдво злилося з древнім слов'янським обрядом – Святками (Святочні обряди з часом стали різдвяними). Це час вважався найвеселішим у році: молодь збиралася на масові гуляння, співала пісні, розповідала байки. Крім того, цей час вважався чарівним: дівчата збиралися разом, щоб поворожити на судженого-ряженого. Вважається, що саме на Різдво можна найточніше передбачити свою долю. Святки тривають ще 12 днів після Різдва.

До святкування Різдва готувалися задовго. За 40 днів до Різдва починався різдвяний піст (звідси й інша його назва – свята Чотиридесятниця): їли рибу, зате на Різдво прийнято було готувати свинину.

В українській культурі Різдво починають святкувати шостого січня, в Святвечір (Святий вечір). У цей день також слід дотримуватися суворого посту з повним утриманням від їжі до першої зірки. Вечірня трапеза ставала закінченням суворого передріздвяного сорокаденного посту. За столом прийнято збиратися всією сім'єю відразу ж після появи першої зірки в небі, яка символізує Віфлеємську зірку, що оповістила пастухів про народження Ісуса.

Починаючи з вечора 6 січня, було прийнято колядувати. Колядники ходили по дворах з "Віфлеємською зіркою" – великою зіркою із позолоченого паперу, прикрашеною ліхтариком, паперовими гірляндами, іноді іконою, яка закріплювалася на палиці. Колядники наспівували різдвяні гімни – колядки та щедрівки. За свої піснеспіви колядники просили у господарів навколишніх будинків монети. Ця традиція збереглася досі.

Найзнаменитіша різдвяна мелодія – "Щедрик", її часто можна почути в американських фільмах – наприклад, в "Один вдома". На Заході її також часто називають колядкою дзвіночків (Carol oft he bells). Сьогодні багато музичних виконавців створюють кавери "Щедрика" – в інтернеті можна знайти навіть дапстеп-версію різдвяної пісні.

Один із стародавніх різдвяних звичаїв в Україні – вертеп. Це мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробці, в якому програвали цілі вистави на тему Різдва. Ляльок виготовляли з паперу, вати, воску, наряджали в парчеві і шовкові каптани. У центр композиції незмінно поміщали Марію з Йосипом, схилених над яслами з Божественним Немовлям. У західних і південних областях України такий вертеп часто встановлювали в церкві. У XIX столітті в багатьох міських будинках увійшло в моду робити для дітей маленький домашній вертеп, його ставили під ялинку.

_1__kremen.today_01

Фото: kremen.today

Особливі традиції стосуються різдвяної трапези. На різдвяному столі обов'язково має стояти дванадцять страв – на честь дванадцяти апостолів. Основною стравою на пісному столі є кутя – пшенична або рисова каша, змішана з маком, родзинками, медом і горіхами, а також узвар (компот із сухофруктів).

Узвар і кутя мають особливе, символічне значення. Кутю прийнято подавати на похоронах і поминках, роздавати людям за помин душі. Узвар же готують при народженні дитини. Таким чином, кутя та узвар нагадують нам одночасно про народження і смерть Христа.

У деяких регіонах України існує традиція прикрашати стіл Дідухом, снопом пшениці чи вівса спеціальної форми: з чотирма ногами і великою кількістю вузлів (це – символ благополуччя на наступний рік). 

Церкви та будинки на Різдво в Україні прийнято прикрашати хвойними гілками і ялинами, які символізують вічне життя. Традиція прикрашати різдвяну ялинку походить від райського дерева, убраного яскравими плодами.

У селах, як у старовину, багато до Різдва покривають підлогу в хатах свіжим сіном, а стіл – соломою, на яку потім застилають скатертину і ставлять частування. Все це нагадує, що Спаситель народився не в царських палатах, а в овечому хліву і був покладений у ясла на солому.

Зранку 7 січня сім'я відправлялася до церкви на святкову молитву, вітаючи всіх зустрічних словами "Христос родився!". Їм відповідали – "Славте його!".

Другий день Різдва (8 січня) – це також святковий день. У нього прославляють Божу Матір, радість світу породила, і називається цей день Собор Пресвятої Богородиці.

Різдво на Заході

Католики, протестанти та деякі православні церкви святкують Різдво 25 грудня відповідно з Григоріанським календарем. Релігійне святкування починається в ніч з 24-го на 25-е грудня з опівнічної меси.

За 4 неділі до Різдва починається так званий Advent, Adventszeit (від лат. Adventus – пришестя). Адвент – передріздвяний час у католицькій та протестантській церкві, аналогічний прийнятому в православ'ї різдвяному посту.

Втім, сьогодні Адвент у Католицькій церкві не розглядається як пісний період, хоча багато хто продовжує в цей період утримуватися від м'ясної їжі. У період Адвента Церква закликає віруючих сповідатися і причаститися, а також здійснювати справи милосердя.

_2__mamatravel.eu

Фото: mamatravel.eu

Однією з найбільш відомих традицій, що стосуються Адвенту, є "вінок Адвента" – вінок з ялинових гілок, в який вплетено чотири свічки. У першу неділю запалюється одна свічка, в другу – дві і так далі, тобто з кожним тижнем стає все світліше. Такими вінками прикрашають як церкви, так і будинки. Ще одна відома традиція – різдвяний календар для дітей, розділений на "віконця" за кількістю днів календаря. У кожному "віконці" заховано ласощі, які дитина може отримати, тільки якщо в цей день зробила щось хороше.

_2_2__babyblog.ru

Фото: babyblog.ru

Незважаючи на схожість у святкуванні Різдва в країнах Європи та Америки, особливості різних культур і народів роблять їх унікальними.

Напередодні Різдва в Німеччині життя ніби зупиняється, закриваються всі магазини, ресторани і кафе, бо Різдво за традицією слід відзначати неодмінно вдома в сімейному колі. На Святий вечір (Heilige Abend) німецькі сім'ї за звичаєм йдуть до церкви, а потім сідають вечеряти. На Різдвяний стіл зазвичай подають 7 або 9 страв. Різдво не обходиться без пшоняної каші на молоці, приправленої оливою і медом, фаршированого гусака, свинини з квашеною капустою, різдвяного пирога Штоллен із сухофруктів і всіляких приправ. Під час вечері всі бажають один одному щастя, добра і здоров'я і обмінюються подарунками, а маленькі діти знаходять подарунки під ялинкою ще й на наступний ранок. Різдвяні подарунки їм приносить Weihnachtsmann (аналог Діда Мороза), хоча ось, наприклад, у Баварії діти чекають Різдвяного Ангела.

Головні кольори католицького Різдва в Англії та Америці – це зелений і червоний, тому до вічнозелених ялинок жителі прив'язують яскраві червоні стрічки, різноманітні ліхтарики та іграшки. Вінчає зелену красуню обов'язково фігурка Ангела – вісника народження Ісуса або зірка, яку побачили Волхви.

У Великобританії на Різдво всі вікна сільських будинків висвітлені свічками, тому серед місцевих жителів ніч під Різдво називається "ніч свічок". Різдвяний обід включає такі традиційні страви, як фарширована індичка (у англійців) або смажений гусак (в Уельсі, Ірландії) і неодмінний плум-пудинг. Другий день Різдва у церковному календарі присвячений святому Стефану. В Англії цей день називається боксйнг дей (Boxing day). Ця назва походить від звичаю встановлювати в церквах перед Різдвом особливі скриньки-скарбнички, куди опускали приношення для бідняків.

В англомовних країнах також є забавний звичай: вішати над дверима гілочку омели. За звичаєм раз на рік, напередодні Різдва, у чоловіків є право поцілувати будь-яку дівчину, що зупинилася під прикрасою з цієї рослини.

На півдні США Різдво святкують особливо гамірно: з феєрверками і салютом. Ранні поселенці вітали так своїх сусідів. Також вважалося, що таким чином виганяють злих духів.

Зовсім інша традиція на холодній Алясці. У різдвяну ніч групи хлопчиків і дівчаток з ліхтариками в руках носять з будинку в будинок велику картонну зірку, прикрашену шматочками кольорового паперу. Наступного дня діти переодягаються в свиту царя Ірода і намагаються вбити немовля Ісуса, інсценуючи, таким чином, події двотисячолітньої давнини.

_3__kgarner.com

Фото: kgarner.com

Поляки перед Різдвом, 24 грудня, розкладають сіно на підлозі і під скатертиною – це має нагадувати їм про заїжджий двір, хлів і ясла, де був народжений Ісус. Увечері, як тільки сходить перша зірка, починається традиційна польська передріздвяна вечеря. Буряковий суп, різноманітна риба, капуста, гриби і "солодке м'ясо" (не справжнє м'ясо, а солодкість з меду і маку) – традиційні страви для такого свята. М'ясні страви можна їсти лише на саме Різдво – 25 грудня.

Угорці приділяють велику увагу церковній службі і співу в різдвяний вечір і день. Увечері вони збираються у своїх дворах навколо вбраних ялинок і чекають появи першої зірки. Після цього готують рясно приправлену їжу: рулети з волоськими горіхами і маком, вареники з медом і маком, бісквіти з кмином, кунжутом і анісом.

_4__recettesgateauxmonde.com

Фото: recettesgateauxmonde.com

Незважаючи на особливості традицій святкування Різдва у різних народів, в нинішній час практично всіх їх об'єднують якісь загальні символи. До таких належать і традиція дарувати на Різдво подарунки, і обов'язковий персонаж свята – Санта-Клаус (у нас Дід Мороз), і різдвяна ялинка, прикрашена іграшками та гірляндами. Щоправда, на Заході вважається, що Санта (дід Мороз) входить до будинку до лише слухняних і старанних дітей не через кватирку або вхідні двері, а прямо по трубі. Тому багато жителів Америки та Англії прикрашають дахи своїх будинків фігурками Санта-Клауса і оленячої упряжки.

Практично повсюдно на Різдво вішають святкові вінки і дзвіночки, а також запалюють різдвяні свічки. У це світле свято всі люди славлять Христа, вітають один одного: "Христос народився!", а рідним і близьким посилають різдвяні листівки. А бажання, загадані на Різдво, обов'язково повинні бути добрими.

Ви зараз переглядаєте новину "Як святкують Різдво в Україні та інших країнах світу". Інші Новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Анастасія Пасютіна

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...