З чого складається раціон українців: багато курятини, хліба і алкоголю

16 Лютого 2018, 07:48

Згідно з останніми даними, українці в 2017 р. випили 465 млн літрів пива

<p style="text-align: justify;">Українці купують м'яса на 88% більше, ніж риби і морепродуктів. Фото: Pixabay</p>
Українці купують м'яса на 88% більше, ніж риби і морепродуктів. Фото: Pixabay

Нещодавно Державна служба статистики України оприлюднила дані про те, що найчастіше з продуктів харчування купували українці в 2017 році. Виявилося, що за 9 місяців минулого року наші співвітчизники в торгових мережах найбільше купували різних круп, м'яса, овочів і хлібобулочних виробів.

Сайт "Сегодня" розібрався, з чого складається раціон українців.

Через дешевизну великим попитом користується м'ясо птиці

Так, наприклад, в минулому році громадянами було куплено 145,7 тис. тонн м'яса і птиці. Копченого м'яса і ковбасних виробів придбали майже в два рази менше – 88,9 тис. тонн. А ось риба і морепродукти користуються куди гіршим попитом, так, за дев'ять місяців минулого року українці купили всього 16,6 тис. тонн цих продуктів, що на 88% менше купленого м'яса.

-

"За попередніми даними 2017 року, в структурі споживання м'яса українцями, частка птиці залишається найбільш вагомою – 48%, майже в 1,5 рази перевищуючи рівень раціональних норм. При цьому на свинину доводиться 37%, на яловичину – тільки 14%, на інші види м'яса – 1% м'ясного раціону", – пояснює Світлана Пашко, старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Експерт зазначає, що такий дисбаланс в обсягах споживання різних видів м'яса обумовлений низьким рівнем купівельної спроможності населення і більшою конкурентоспроможністю курятини за роздрібною ціною в порівнянні з яловичиною та свининою.

В "Інституті аграрної економіки" прогнозують, що ціни на м'ясо будуть продовжувати рости. Так, в минулому році найбільше подорожчала яловичина, з грудня 2016 до грудня 2017 рр. ціни на неї зросли в середньому по Україні на 34,8 – 38,5%. Якщо в кінці 2016 р. за кілограм тазостегнової частини яловичини в середньому потрібно було заплатити 68,4 грн, то в грудні 2017 р. – вже 92,1 грн.

Свинина подорожчала на 38,3- 46,1%. Роздрібна ціна свинини з кісткою піднялася з 67,2 грн за кілограм, до 93 грн. А ось курятина подорожчала найменше – на 30,4%. Наприклад, в грудні 2016 р. можна було купити птицю за 41 грн, а рік по тому ціна піднялася до 53,9 грн.

Купують багато хліба і овочів

Одними з рекордсменів минулого року по покупкам стали хлібобулочні вироби. Так, українці купили більше 306 тис. тонн різного хліба (не рахуючи кондитерських виробів). Борошна в 2017 р. придбали 82,7 тис. тонн, а цукру – 119 тис. тонн.

Також варто відзначити, що фрукти українці купували в півтора рази рідше, ніж овочі. Було куплено 353,8 тис. тонн свіжих овочів і всього 264 тис. тонн фруктів (включаючи горіхи).

2

П'ють багато пива і вина

Найбільше з алкоголю українці люблять (і це зовсім не несподіванка) пиво. Так, за 9 місяців 2017 року українці випили 465 млн літрів пива. На другому місці опинилася горілка – 53 млн літрів. Слідом йде вино – 49 млн літрів, слабоалкогольні напої – 22 млн літрів.

При цьому виявилося, що найрідше українці п'ють шампанське – 14 млн літрів, – і коньяк – всього 10 млн літрів.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, які ціни на продукти в 2018 прогнозує Національний банк України.

Також раніше повідомлялося про те, що через низьку купівельну спроможність українці почали купувати продукти поштучно.

Ви зараз переглядаєте новину "З чого складається раціон українців: багато курятини, хліба і алкоголю". Інші Новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Анастасія Іщенко

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...