Революція їжі в армії: чим тепер годують українських бійців

У їдальнях ЗСУ влаштовують дні національної кухні народів світу, а до нових сухпайків вже кладуть жуйку і розігрівач

Нещодавно в інтернеті з'явилися фотографії з Головного військового клінічного госпіталю в Києві, де пацієнтам подавали на обід дієтичну червону рибу. Ресторанне меню стало можливим завдяки реформі харчування, яка триває в армії вже другий рік. "Сегодня" з'ясовувала, яких успіхів уже вдалося домогтися завдяки "революції їжі", що почалася.

Горбуша на дієту

Як уже повідомляла "Сегодня", "революція їжі" почалася в український армії на початку 2017 року. Вона складається в новій системі харчування, яка організована за принципом шведського столу. Це дозволяє військовослужбовцям самостійно вибирати собі страви на сніданок, обід і вечерю, а не отримувати якийсь певний набір, як це було раніше. Саме за такою системою побудовано харчування в арміях країн-членів НАТО – Канади і США, з яких в Україні беруть приклад.

Реклама

Початку "революції" передував експеримент, який проходив протягом 2015-2016 років в Національній академії Сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного у Львові і на Західній військово-морській базі в Одесі. Завдяки цьому експерименту вдалося напрацювати каталог з 348 найменувань продуктів, з яких почали готувати їжу в армії. Цей каталог прийшов на зміну до постанови Кабміну №426 ("Про норми харчування військовослужбовців ЗСУ"). Цей документ містив жорсткий перелік продуктів з 70-90 найменувань, з яких в реальності використовувалася приблизно половина.

Завдяки новому каталогу в раціоні бійців з'явилися салати, фрукти, йогурти, різні соки. З'явилася навіть червона риба – горбуша, яку подали на обід пацієнтам Головного військового клінічного госпіталю в Києві – всього було приготовлено 400 порцій.

"Вартість горбуші така, що її можна укласти в бюджет тільки дієтичних страв. Червона риба призначена якраз для таких страв", – пояснив радник міністра оборони Юрій Бірюков...

Через тиждень пацієнти госпіталю знову отримали на обід червону рибу з брокколі, а на перше – борщ.

Реклама

2017 року на нову систему харчування планувалося перевести 25 військових частин. Перевели 23. Як пояснила керівник проекту з реформування системи харчування Збройних сил України від Проектного офісу реформ Міноборони Діана Петреня, наприклад, в 79-ій аеромобільній (зараз – десантно-штурмовій) бригаді не вдалося до кінця минулого року провести відповідні тендери через наполегливе суперництво двох компаній-кандидатів. Зараз ці тендери вже проведені

За словами Діани Петрені, цього року перехід на нову систему харчування планується провести ще в 51 військовій частині. Якщо ці плани здійсняться, то наприкінці 2018 року за стандартами НАТО харчуватимуться 47-48% військовослужбовців, які стоять на продовольчому забезпеченні Збройних сил України. Завершити "революцію їжі" планується до 2020 року. Непростий процес включає в себе не тільки введення нових раціонів харчування, але і ремонт їдалень, а також оснащення їх сучасним обладнанням для приготування їжі..

Меню народів світу

Різноманітність продуктів дозволяє кухарям імпровізувати. У деяких військових частинах, які вже перейшли на нову систему харчування, влаштовуються дні національної кухні різних народів світу. Наприклад, 4 квітня військовослужбовців 3-го окремого полку спецпризначення (хлопці саме з цього підрозділу успішно відбили першу атаку на Донецький аеропорт в травні 2014 року) пригощали стравами грузинської кухні – салатами "Тбілісі", "Газапхулі", "Пхалі", супом "лобіо" тощо. За тиждень до цього спецназівці могли скуштувати страви польської кухні, а ще трохи раніше – італійської.

Реклама

Елітній військовій частині – елітне харчування? Ні. "Меню народів світу" подають і в інших військових частинах. За інформацією Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних сил України, 5 квітня курсанти столичного Військового інституту телекомунікації та інформатизації ім. Героїв Крут також мали в своєму меню страви грузинської кухні, а кількома днями раніше італійське меню подавалося в одеській Військової академії.

У ще одній військовій частині Одеси, яка входить до складу Військово-морських сил, спеціально проводяться анкетування, щоб дізнатися, які страви військовослужбовці хотіли б спробувати найближчим часом.

Еволюція сухпайка

"Революція їжі" проходить не тільки в їдальнях пунктів постійних дислокацій військових частин. Харчування на передовій також поліпшується. Зокрема, минулого року в розпорядження бійців почали надходити нові сухі пайки.

Індивідуальний раціон харчування (ІРП), що існував в українській армії до початку реформи, – це окрема історія. До війни основними стравами в ІРП українського солдата була переважно консервована їжа: тушонка, каша, паштети тощо. Їсти таку їжу можна було тільки в підігрітому стані, взимку ж це все змерзалося і перетворювалося на огидну жирну грудку. Але з розігрівом могли виникнути проблеми, тому що комплект не включав в себе хімічного розігрівача, який, загалом, вже став обов'язковим атрибутом ІРП багатьох армій світу, включаючи російську.

2017 року у війська почав надходити ІРП нового зразка. Як пояснив Юрій Бірюков, він включає сім раціонів з уже готових страв в реторт-упаковці, оснащений хімічним розігрівачем. У ньому також є родзинки, тушковане м'ясо, шоколад, кава, чай, вітамінізований джем, ложки, серветки, сіль, перець і навіть жувальна гумка.

Солдати новий сухпай хвалять.

"Ми його отримали ще восени, щоправда, в обмеженій кількості. Дуже добре, що в ньому є кілька меню, які можна вибрати в різні дні. А ще є зручний розігрів – ось його раніше дуже не вистачало", – розповів один з розвідників 10-ої гірничо-штурмової бригади.

Він також зізнався, що любить меню, в якому є борщ, бо він "схожий на домашній".

Зазначимо, що приблизно два місяці тому російський блогер Solid, який спеціалізується на дослідженні сухих пайків різних армій світу, опублікував відео, в якому розкуштував страви нового українського ІРП. Причому року два назад цей же блогер досліджував старий український сухпай.

"Панове, ви що, в сторону Заходу дивитеся? Відмовилися від класичних консервних банок", – вигукнув росіянин, побачивши нову упаковку, в якій знаходилося меню сніданку – горох з овочами і свининою. "Так, хороша порція. Так, добре пахне. Так, справжня свинина. Причому, якби вона була розігріта, це взагалі був би шедевр", – заявив Solid, спробувавши сніданок.

Цікаво, що український посилений сухпай для ЗСУ не призначений для продажу, тому в руки до росіянина потрапив варіант "лайт", в якому не було того ж безвогневого розігрівача, сухофруктів, жувальної гумки і додаткової порції м'яса на вечерю. Проте навіть холодну їжу блогер нахвалював.

"Я сподівався, що хоча б одна страва буде огидною, але це не так... Мене дуже здивувала якість цього сухого пайка. Він різко відрізняється від попереднього, який я пробував. Тут відповідально поставилися і до якості продуктів харчування, і до якості упаковки (поліетиленова, водонепроникна. – Авт.). Є поділ на сніданок, обід і вечерю, скрізь є ложки, немає жодної консервної банки, все дуже якісно і по-сучасному", – підсумував Solid.

Варто зазначити, що і старий український сухий пайок місцями був краще того що, застосовується в російській армії. До речі, в російському сухому пайку консерви використовуються досі. Не перейшли на готовий раціон навіть в новітньому російському ІРП, який з'явився 2017 року і упаковується в барвисту картонну коробку. Для похідних умов це, до речі, не дуже добре, тому що, на відміну від поліетиленової упаковки, картон не герметичний і моментально розмокає під дощем.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Говорить президент України
Більше заяв Зеленського
ЗСУ: головне
Докладніше
Війна в Україні з космосу
Більше новин
🙏 Keep Calm
Допомога під час війни
Більше новин
Хроніка обстрілів
Більше про це
У пошуках роботи
Знайти своє місце!
🏠 Квартирне питання
Новини нерухомості
🚘 Актуалка для автовласників
Що ще нового?
"Разом нас багато"
Нас не подолати
⚽ Фан-сектор
Вболівай за футбол!
Be in Techno Trends
Слідкуй за новинами
⭐ Срачi прибули
Більше скандалів
🔮 Прогнози та гороскопи
Що ще кажуть зірки?
Герої не вмирають!

Позивний “Депутат”... Сергій Компанієць - старшина роти 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”. Воював на передовій з 2014 року. Хлопці називали 47-річного старшину батьком, бо він допомагав і вчив кожного. Загинув у бою під Ізюмом, прикриваючи побратимів. Його 16-річний син пішов вчитись у військовий коледж…

Історія героя
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

64362.3

Bitcoin Cash (BCH)

475.97

Binance Coin (BNB)

610.03

Ethereum (ETH)

3138.26

Litecoin (LTC)

84.76

ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
53,60
53,09
50,61
27,60
55,88
53,88
54,88
26,89
56,69
55,25
55,04
27,49
56,90
54,90
54,09
28,04
56,99
55,99
56,68
28,29
59,88
56,91
56,99
28,79
60,99
58,99
57,49
28,97
60,99
59,99
59,99
28,98
60,99
58,99
57,49
28,98
-
52,47
51,08
26,76
Наша економіка
5 головних цифр
1
Споживча інфляція Споживча інфляція
18%
2
Облікова ставка Облікова ставка
25%
3
Офіційний курс євро Офіційний курс євро
29,7 грн
4
Офіційний курс долара Офіційний курс долара
29,25 грн
5
Міжнародні резерви Міжнародні резерви
$22,8 млрд
Знати більше💡
Валюта
Курс гривні сьогодні

Валюта

Ціна (грн)

Долар США ($)

39.67

Євро (€)

42.52

"Ми з України"
Наш плейлист

PROBASS ∆ HARDI

"Доброго вечора"

PROBASS ∆ HARDI

Макс Барських

"Буде весна"

Макс Барських

Олександр Пономарьов

"Україна переможе"

Олександр Пономарьов

Антитіла

"Топити за своє"

Антитіла

ТНМК и Kozak System

"Мамо"

ТНМК и Kozak System
Співаймо разом!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти