Незважаючи на те що з 30-кілометрової Чорнобильської зони заборонено вивозити зібрані ягоди і фрукти, вчені з України і Великої Британії створили незвичайний алкогольний напій – горілку "ATOMIK", при виготовленні якої використовувалися компоненти з забороненої території.
Як повідомили в Державному агентстві України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), на даний момент виготовлена лише одна пляшка напою, але до кінця року їх планується створити до 500 штук. Основними покупцями повинні стати туристи в Чорнобилі.
Зокрема, для горілки використовувалися дистильований спирт і мінеральна вода зі свердловин, розташованих в Чорнобильській зоні. Її хімічний склад схожий з грунтовими водами регіону Шампань у Франції, зазначили в ДАЗВ.
Горілка є радіоактивно безпечним продуктом – небезпечних радіонуклідів в ній немає.
Разом з цим вчені представили доповідь на тему міграції радіонуклідів з грунту зони відчуження у вирощені на ній сільськогосподарські культури. У зразках зерна вони виявили лише незначне перевищення допустимої концентрації стронцію-90 (20 Бк/кг).
Але при цьому в самому напої вдалося виявити лише природний радіонуклід вуглець-14, концентрація якого була не вище, ніж в будь-якому іншому алкогольному напої.
Даний проект має і важливу соціальну складову: британські колеги ДАЗВ з Університету Портсмута хочуть налагодити виробництво крафтової горілки з зерна, вирощеного в зоні обов'язкового відселення, і повертати 75% прибутку громаді постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів.
Нагадаємо, раніше стало відомо про плани української влади запустити річкові туристичні маршрути по річках Прип'ять і Уж у Чорнобильській зоні.
Ми також писали про реакцію українських Збройних сил на чутки про те, що у Чорнобильській зоні відчуження нібито з'явилися російські війська.