Українці з'їдають за рік 180 тисяч тонн гречки . Про це свідчать дані дослідження , проведеного українськими маркетологами . Журналісти " Сегодня" дізналися , в чому секрет популярності цієї крупи і як її правильно їсти .
В Україні гречку варять , запікають і навіть смажать . Наприклад , киянка Ольга готує гречану крупу мінімум три рази на тиждень.
"Как гарнир. И утром можно, и вечером. Я никогда не задумывалась, почему именно гречка. Наверное, потому что она вкусная", – говорит Ольга.
При цьому гречана крупа не тільки смачна , але також поживна і доступна , пояснює дієтолог Лариса Бойченко . Втім , лікар попереджає – не дивлячись на всю користь гречки , їсти її потрібно правильно .
"Если мы употребляем гречку вечером – беды не будет. Но плохо будут всасываться витамины и микроэлементы. Не достаточно будет времени, чтобы израсходовать ту энергию, которую гречка нам даст", – говорит Бойченко.
А ось американці , на відміну від українців , більше люблять рис . Гречана крупа в США – справжня екзотика . Її можна купити тільки в російських магазинах . Коштує гречка в США 7 доларів – приблизно 183 гривні – за півтора кілограма . До речі, в Україні в травні гречка подешевшала на 8%.
"Мне по вкусу коричневый рис. Особенно с бобами. Это и дешево, и просто. Нужно только промыть рис, вскипятить воду – и готово", – рассказывает жительница Вашингтона Натали Нититгтон.
"Обожаю рис. Рис – это лучшая еда для меня, ничего не могу с этим поделать. А про гречку я слышал только раз в жизни, но никогда ее не пробовал – добавляет житель Вашингтона Вейн Бессен
У Європі , наприклад , в Брюсселі в супермаркеті можна знайти рис , вівсянку і екзотичне американське кіноа . Гречки в звичайних продуктових магазинах немає . Втім , багато європейців взагалі не їдять каші і віддають перевагу кукурудзяним і вівсяним пластівцям .