Яблучний Спас: прикмети, звичаї, традиції

19 Серпня 2015, 13:20

У цей день прийнято освячувати в храмах плоди нового врожаю


Православна Церква відзначає одне з найважливіших християнських свят – Преображення Господнє і Спаса нашого Ісуса Христа. У народі це свято носить назву Яблучного Спаса. А ще його називають святом врожаю.

У цей день святять яблука, груші, мед і колоски пшениці. На ниві ставлять "Спасів бороду" – останнє нестислі колосся, яке прямо на полі урочисто зав'язуються червоною стрічкою.

Згідно з народними прикметами – Яблучний Спас знаменує прихід осені. Вважається, що ночі після Спаса стають холоднішими.

Читайте також: Православні відзначають Медовий Спас

Преображення Господнє відноситься до двунадесятих (до 12 головних) православних свят, найважливішим після Великодня, пов'язаним з подіями з життя Христа і Пресвятої Діви Марії.

Що стосується хронології встановлення свята, то в історичній літургії існують версії про його надзвичайно давнє походження: "З 900 року його святкують у Візантії як... Преображення Спасителя". Однак більш імовірно, що розглянуте свято було встановлене в IV столітті: у цей час рівноапостольна Олена, мати Костянтина Великого, звела на горі Фавор храм на честь Преображення Господнього. І якийсь час Преображення було в Палестині місцевим святкуванням. Лише з V століття святкування отримало повсюдне поширення на християнському Сході.

Вважається, що свято Преображення нагадує людям про необхідність духовного преображення.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".

Ви зараз переглядаєте новину "Яблучний Спас: прикмети, звичаї, традиції". Інші Новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...