Заморожені бактерії і "делікатес" з вокзалу: чи готують в Україні справжню піцу

31 Серпня 2017, 15:10

На перевірку експертам принесли три види піци: з вокзалу, заморожену і блюдо з піцерії


Піца – одне з найпопулярніших страв у світі. Її перші прототипи з'явилися ще у давніх греків і римлян. Більш-менш сучасний вигляд піца придбала в 1522 році, коли в Європу завезли томати. "Ранок з Україною" розбирався, яка піца готується в Україні і що під цією назвою продають у наших кафе та ресторанах.

Шеф-кухарю Роману Чирко, який працював в Італії, на перевірку принесли піцу з вокзалу, заморожену піцу і блюдо з піцерії.

І в замороженому продукті фахівець розпізнав піцу не відразу. "Якщо піца розморожується хоча б один раз, її їсти вже не можна, тому що там паразити і бактерії. Це аскариди, токсоплазма і стрічкові глисти", – розповідає дієтолог Тетяна Годард.

Основними інгредієнтами справжньої італійської піци є тісто, томати і сир. Використання томатної пасти або кетчупу не допускається. А в розмороженій піці вони є. Правда, це не єдині її недоліки. "Хрумтіти цибулю неприємно. Піца з'їхала якась – в одному боці є начинка, а ще на третину немає", – ділиться враженнями Чирко.

В цілому розморожену піцу з супермаркету експерти забракували. З приємного в ній хіба що ціна – 54 грн.

"Вокзальна" піца коштує взагалі всього 20 грн і на перший погляд виглядає ситною. Схожі часто продають у шкільних їдальнях. Шеф-кухар зазначив в ній товсте дріжджове тісто, але пробувати не зважився через начинку.

Найбільше Чирко збентежили гриби, які пережили не одну "реінкарнацію" в холодильнику. "Гриби придбали такий мляво-засмажений вид. Сир дуже жирний. Видно, що якийсь твердий, він якось взявся пластівцями", – розповідає Чирко.

Піца з піцерії виявилася з ананасами і занадто товстим тістом. Як підкреслюють фахівці, в начинці не можна поєднувати шинку і ананаси. "Ананас в принципі не варто вживати не те щоб з білком, а й з іншими фруктами. Це непоєднувані продукти, важкі для шлунка. Викликають бродіння, гниття в шлунку і газоутворення", – розповіла Годард.

Тісто в якісній піці повинно бути тонке – до сантиметра. Традиційна начинка – томати, сир і зелень. Така буде коштувати до шістдесяти гривень. Ще втричі дешевше – якщо приготувати вдома. І головне правило піци – її треба їсти руками.

Ви зараз переглядаєте новину "Заморожені бактерії і "делікатес" з вокзалу: чи готують в Україні справжню піцу". Інші Новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...