Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

В Ізраїлі виростили стейк "у пробірці"

31 липня, 20:35

Створене в лабораторії м'ясо не відрізнити за смаком і текстурою від звичайного

Реклама

Ізраїльські вчені створили перший у світі стейк у лабораторних умовах – отримане м'ясо повністю імітує текстуру звичайного, щоправда, робити його поки вдається тільки тоненькими шматочками.

Воно шипить на сковороді як звичайне м'ясо, пахне м'ясом і повторює його смак. Єдина різниця в тому, що для такого стейка не довелося вбивати жодної тварини. Ізраїльська компанія продемонструвала свій кулінарно-лабораторний витвір: шматок м'яса, вирощений у пробірці з клітин корови.

"Невелика кількість клітин служить базою для вирощування інших. Ми створюємо різні типи клітин, що складають основу м'язової тканини, тобто – стейків, які ми їмо", – говорить віце-президент науково-дослідного департаменту компанії-виробника Нета Лавон.

Крім м'язових тканин, до м'яса в особливій пропорції додадуть жир, з'єднувальні і кровоносні судини.

Тварини не страждають, до того ж м'ясо виходить якісніше – без домішок, переконують дослідники.

"Процес створення такого м'яса відбувається в закритому посуді, тому зараження неможливо, і нам не потрібні антибіотики. Крім того, ми можемо збагатити м'ясо особливими живильними речовинами і навіть підлаштувати його під потреби певної групи людей", – додала Лавон.

За два роки компанія в якості випробувань планує додати яловичину з пробірки в меню ресторанів, а вже з 2023 – запустити продукт офіційно в продаж.

"Уявіть той же стейк, ті ж відчуття, смак і текстуру, але вироблену більш етичним способом. Це екологічне м'ясо, без ризиків для громадського здоров'я, пов'язаних з тваринництвом", – пояснює співзасновник і гендиректор компанії-виробника Ділье Тубіа.

Потенційні покупці, любителі м'яса, кажуть, що від такого шматочка не відмовилися б.

Поки лабораторний стейк коштує 50 доларів, але в компанії планують налагодити його масове виробництво і зменшити ціну до звичайної, ресторанної. Крім того, вчені працюють над вирощуванням товстого шматка, щоб скласти гідну конкуренцію виробникам лабораторної курятини і котлет.

Нагадаємо, раніше експерти заявили, що в 2021 році в магазинах з'явиться штучне м'ясо.

На цьому тлі в США вирішили запатентувати поняття "м'ясо", щоб ті, хто вирощують такий продукт у штучних умовах, не могли використовувати це слово на упаковці.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...
загрузка...